WTC Douchy-Berton biedt tal van fietsmogelijkheden: “Niet snelste, wel sympathiekste club”

Op zondagmorgen wordt gestart op de parking van Wijnhuis Douchy. © FRO
Redactie KW

Vlaanderen is het wielermekka bij uitstek. Naast de honderden profs en jongeren die bij de Belgische Wielerbond actief zijn, rijden er dagelijks nog duizenden wielertoeristen rond op onze Vlaamse wegen. Oostende telt ook een tiental wielertoeristenclubs en één van de meest actieve is WTC Douchy-Berton.

“In 2001 zijn we, als wijnhandelaar en grote fan van de wielersport, gestart met de club”, zegt huidig voorzitter Johan Douchy (52). “Enkele voorzitters zijn al de revue gepasseerd, maar sinds tien jaar fungeer ik als voorzitter-hoofdsponsor. Sedert jaren draait het gemiddelde van ons aantal leden rond de 80. In het verleden hadden we competitieve renners in de club, maar nu beperken we ons tot de wielertoeristen op de weg, heel het jaar door, en het mountainbiken in de winter. In de zomer kunnen onze renners en rensters kiezen. Woensdagmorgen starten we om 9 uur in Leffinge. Op zaterdag en zondag vertrekken we hier op de parking van de firma, eveneens om 9 uur. Er wordt 70 tot 80 km gereden aan een gemiddelde snelheid van 30 km per uur. We zijn geëvolueerd van de snelste naar de meest sympathieke club. We zorgen ervoor dat iedereen die meerijdt, ook het tempo kan volgen. Samen uit, is ook samen thuis. Op woensdagavond organiseren we ook een korte, snelle rit voor de ‘coureurs’, die graag iets rapper sneller fietsen. We hebben een A-en een B-groep.”

De club neemt ook deel aan Oostende Koerst en in het verleden hebben ze dat meermaals gewonnen. “Nu zijn we tevreden met enkele leden op het podium. We organiseren ook elk jaar een clubtijdrit. Door corona is die dit jaar in het water gevallen. We tellen ook een tiental dames. Clubkampioen word je door de meeste kilometers af te leggen in je categorie.”

Strava

Door de coronacrisis werd vooral het menselijk contact gemist. “Iedereen moest op zijn eentje rijden en via Strava de afstand doorgeven. De meeste leden hebben in die periode meer gefietst dan in clubverband. Van zodra het licht weer op groen gezet werd om met 50 man samen de weg op te gaan, hebben we met veel plezier onze clubritten hernomen. Onze meerdaagse uitstappen met ritten in het buitenland, Duitsland of Nederland, konden niet plaatsvinden. Intussen zijn we vele weken verder. De toertochten voor mountainbikers blijven op ons programma. Nieuwe leden zijn welkom. Iedereen mag een aantal ritten meerijden en achteraf beslissen of hij of zij lid wordt van onze familieclub. Ook in de toekomst, als alles ooit weer eens normaal wordt, willen we ons samen sportief blijven amuseren op en naast de fiets”, besluit Johan. (FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier