Vzw Ithaka zet mensen met beperking in tijdens zomerbar op het Paulusplein

Vzw Ithaka zorgt ervoor dat enkele vrijwilligers aan de slag kunnen in 't Kroegske. (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Vzw Ithaka draait al jaren mee in de vrijwilligerswerking van de Paulusfeesten. Maar geen Paulusfeesten betekent ook geen vrijwilligerswerk. Daarom mocht Ithaka afgelopen week assisteren bij de pop-upbar op het Paulusplein van ‘t Kroegske.

Vzw Ithaka coacht mensen met een beperking en laat ze zo deelnemen en bijdragen aan de maatschappij. Via het coachen probeert men hun talenten aan te boren en te ontwikkelen. “We werken vooral met mensen met een vermoeden van een beperking. Het gaat om een puur verstandelijke beperking zoals mensen met autisme en mensen met een psychische problematiek”, vertelt coach Griet Dehamers. “De waaier is ondertussen al veel breder sinds de opstart van vzw Ithaka. We zijn eigenlijk een vrij kleine vereniging. Er waren in het verleden heel wat fusies, maar wij kozen er bewust voor om klein te blijven. Momenteel bereiken we zo een 80-tal personen. Maar dat groeit natuurlijk wel. Zo hebben we heel veel één-op-één begeleidingen voor mensen die een specifieke nood hebben om gecoacht te worden in hun dromen en in hun pad dat ze bewandelen. Daardoor zijn we momenteel al met een 16-tal coaches.”

Leuke activiteiten

Ondertussen staat vzw Ithaka in voor drie verschillende manieren van begeleiding: wonen, werken en vrije tijd. “We zijn begonnen met het werkgedeelte. We waren pionier in het begeleid werken”, gaat Griet verder. “We merkten wel dat veel mensen ook nood hadden aan andere manieren van coaching. We zagen dat ook vrije tijd heel belangrijk was. Momenteel hebben we ook een zomeraanbod. Vroeger gingen we vooral op zoek vanuit de vraag van de mensen, maar we merken dat het ook interessant is om zelf voor een aanbod te zorgen waarop men kan intekenen. Door corona was het wat zoeken, maar we vonden toch leuke dingen om te doen zoals fietsen, wandelen, met de waterfiets in het Maria Hendrikapark, enzovoort. Dat doen we dikwijls in kleine groepjes waarbij die ontmoeting met gelijken heel belangrijk is.”

De hoofdtaak bestond er echter altijd al uit om op zoek te gaan naar een zinvolle invulling binnen de maatschappij. Werken is daarbij heel belangrijk. “We helpen onze mensen in hun zoektocht naar een job die bij hen past. Eens we een gepaste werkplek hebben gevonden, zoeken we samen met de werkbegeleider naar geschikte taken . Na een proefperiode van drie maanden wordt er geëvalueerd en kijken we of de job echt wel geschikt is. Een heel belangrijk aspect is dat ze zo onder de vleugels worden genomen van mensen zonder beperking. En dat werkt in twee richtingen. Beiden leren heel veel van elkaar”, aldus Griet.

Pal in het centrum

Vzw Ithaka heeft haar gebouw in de Kaaistraat 35, pal in het centrum. “Net door die locatie hebben we heel wat plaatsen waar onze mensen terecht kunnen zoals in ‘t Leeshuis op de Groentemarkt of bij de Stad Oostende, maar ook in de privé-sector zoals Hotel Princess in de Boekareststraat of in koffiebar Oode in de Aartshertoginnestraat”, geeft Griet enkele voorbeelden.

Met de Bezaan in Gisten en de Condor in Oostende heeft de vzw twee woonprojecten waar mensen met een beperking zelfstandig kunnen wonen. “Er liggen momenteel plannen op tafel voor nog een derde, maar daar kan ik nog niet veel over zeggen”, lacht Griet. “Wij kiezen ervoor om zoveel mogelijk inclusief te werken. We werken met een vrijwilliger die inwoont en zo een aanspreekpunt wordt binnen het gebouw waar onze mensen wonen. Zij wonen er volledig zelfstandig, maar kunnen met vragen bij die vrijwilliger terecht.”

Achter de bar

Door de uitbraak van het coronavirus vielen heel wat evenementen in het water, ook de Paulusfeesten van dinsdag 10 augustus tot en met zondag 16 augustus. “Elk jaar zijn we met een 14-tal vrijwilligers aanwezig op de Paulusfeesten. Daar staan ze in voor het snijden van groenten, maar ze helpen ook achter de bar. Het coronavirus gooide echter roet in het eten. Daarom contacteerden we de uitbaters van ‘t Kroegske met de vraag of we daar geen samenwerking konden opzetten. ‘t Kroegske hield er immers een zomerbar open en Yves, een van onze mensen, werkte er al via jobcoaching. Onze vraag werd goed onthaald en zo mogen onze mensen ook hier hun steentje bijdragen aan de maatschappij. Daar zijn we erg blij om want ze kijken elk jaar hard uit naar de Paulusfeesten. We hopen dat de 48ste editie van de Paulusfeesten volgend jaar wel kan doorgaan”, besluit Griet.

Vzw Ithaka

Coach: Griet Dehaemers (37), sinds 2009.

Jaar van oprichting: 1993

Aantal leden: een 16-tal coaches voor ongeveer 80 mensen met een beperking.

Lokaal: Vroeger had men het gebouw op het Petrus- en Paulusplein, maar de laatste jaren vond de vzw een onderkomen in de Kaaistraat 35.

Info: vzw-ithaka.be.