Vier Fietsvedetjes trokken van Brugge naar Rome

© AC
Redactie KW

Vier leden van de Brugse wielertoeristenclub Fietsvedetjes doorkruisten vier landen om van Brugge naar Rome te fietsen, of 1.750 kilometer in dertien dagen.

WTC De Fietsvedetjes bestaat uit ruim veertig vriendinnen die een gezamenlijke liefde voor de koersfiets koesteren. Vier van hen – Joke Vandenbroele, Hélène Lawaisse, Martine Standaert en Cindy Sanctorum – vertrokken op maandag 3 augustus met de fiets naar Rome. “Ik heb nog in Italië gewoond. Dit was voor mij al twintig jaar een droom“, vertelt Joke. “Ik wilde ooit per fiets vanuit Brugge naar de Adriatische kust rijden, maar door een druk gezinsleven kon dit niet.”

Nu haar kinderen wat ouder zijn, koos Joke er toch voor om naar Italië te fietsen. “Binnen de club vroeg ik wie interesse had om mee te rijden. Een groepje van vier vond ik ideaal. Onderweg had ieder van ons zijn eigen taak: Hélène stond in voor de EHBO, Martine bekeek alles rond covid-19, Cindy was onze mecanicien en ik stond in voor de goede verloop van onze trip.”

Eerste stop

Door het coronavirus werd er niet op de Markt van Brugge, maar in het Graaf Visartpark gestart. “Onze eerste stop was Kortrijk, bij de ouders van Hélène die ons ontvingen op de koffie. We werden overigens onderweg aangemoedigd door een grote groep clubleden die de eerste vijftig kilometer met ons meereden. We zijn hen daar dankbaar voor. Dit was motiverend om onze trip verder te zetten”, aldus het viertal, dat vanuit Kortrijk dan richting Valenciennes, Reims, Dijon, Lausanne, Montreux, Genève, Aosta, Viareggio, Siena naar Rome trok. Een tocht van 1.750 km. “Dertien dagen later zijn we er aangekomen en hebben we nog twee dagen de stad bezocht. Dit was misschien wel lastiger dan ons hele fietsavontuur. Slenteren bij hoge temperaturen, maar het was wel mooi om Rome zonder veel volk te zien”, vindt Joke.

Mentaal sterk

Mentaal verliep alles prima voor het viertal en veel mechanische pech hadden ze niet, met uitzondering van een paar lekke banden en een kapotte velg. “We zijn tijdens een van onze etappes met drie van ons wel ten val gekomen. We waren licht geblesseerd. Gelukkig konden we een beroep doen op enkele Italianen die ons toen verzorgd hebben. Bij Martine was het wat kritiek om de trip verder te zetten, omwille van een pijnlijke knie. Cindy had iets minder last, aan de elleboog en ikzelf ging bij mijn thuiskomst bij de dokter langs om toch een precieze diagnose te stellen”, aldus Joke.

De vier Fietsvedetjes smeden ondertussen plannen om in de toekomst nog eens iets dergelijks te ondernemen. Hun club zelf organiseert ondertussen een eigen toertocht, eind september, zij het virtueel. (AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier