Toneelgroep Kohané uit Lendelede brengt kleinschalige productie in Den Tap

De namen van de mensen op de foto: Axelle Seyhnaeve, Hilde Demeyere, Matthias Sabbe, Arne Gevaert, Robin Devos en vooraan Daria Claerbout en Philippe Clepkens.
Redactie KW

Toneelgroep Kohané bestaat dit jaar 45 jaar en bij deze gelegenheid had het nieuwe bestuur een feestproductie met alle spelers van de vereniging uitgewerkt. “De corona-epidemie zorgde er echter voor dat dit grote project in december niet kan plaatsvinden”, zegt voorzitter Matthias Sabbe. “In de plaats daarvan brengen we nu begin november een kleinschaliger productie: ‘Het belang van Ernst’ van Oscar Wilde.”

Toneelgroep Kohané kende in die 45 jaar veel bloeiende momenten, maar ook al eens een mindere periode. “Zoals twee à drie jaar geleden, toen een aantal bestuursleden het niet meer zag zitten en ermee ophield”, zegt Matthias, die in het dagelijkse leven leraar Nederlands is aan de Rhizo lifestyle- en sportschool in Kortrijk. “Kohané zat toen één jaar zonder bestuur, maar dat belette de achtergebleven oudgedienden niet de leden te overhalen toch een stuk te spelen. Het werd ‘Manke Billy’, waarvan ik ook de regie deed. Ondertussen vergaderden we met de overgebleven bestuursleden om te beslissen of we na dit ‘bestuurloos’ jaar er al dan niet mee zouden stoppen. Dankzij enkele nieuwe mensen werd er uiteindelijk een nieuw bestuur gevormd.”

Carrousel

Matthias Sabbe is al lid van Kohané sinds 2000: “Ik werd de nieuwe voorzitter van ons nieuw bestuur. De andere bestuursleden zijn oudgedienden Hilde Demeyere en Philippe Clepkens en ‘nieuwelingen’ Thomas Depla, Robin Devos, Silke De Praitere, Lore Bonte en Alexander Cornelissen.”

Voor het feestjaar 2020 werkte het bestuur een bijzondere productie uit die de naam ‘Carrousel’ meekreeg.

“De acteurs hadden zelfs danslessen gevolgd, en toen was daar corona…”

“Elk spelend lid van Kohané mocht meedoen. We zouden ook de medewerking krijgen van Life Danscenter uit Izegem. De drie feestvoorstellingen waren dan weer gepland voor december in Cultuurhuis de Leest in Izegem. Alles was al in kannen en kruiken en acteurs en actrices hadden in het voorjaar zelfs al danslessen gevolgd in Life danscenter. Maar door de coronamaatregelen met onder meer de lockdown was dat plots allemaal niet meer haalbaar. Het was dus uitkijken naar een alternatief en dat werd het stuk ‘Het Belang van Ernst’ van de Ierse auteur Oscar Wilde. Vooraleer we die keuze maakten belden we elk spelend lid van Kohané op om te vragen of hij of zij in die coronatijden wilde spelen. Negen zeiden toe en zullen ook effectief op het podium staan in ons nieuwe stuk.”

Komedie

‘Het belang van Ernst’ is een komedie die volgens Matthias gaat over een persoonsverwisseling. Twee jonge Engelsen maken hun beide geliefden Glenn het hof met dezelfde schuilnaam ‘Ernst’. Dit leidt tot allerhande hilarische toestanden.

Kohané zat, ondanks de coronamaatregelen, toch niet de hele tijd werklooos toe te kijken. “We repeteerden al – superveilig – in mei en juni en sinds half augustus zijn we opnieuw begonnen met de repetities. Ik zie er uiteraard als regisseur goed op toe dat de spelers ook op scène de anderhalve meter afstand houden en dat lukt ons goed in dat nieuwe stuk.”

Het aantal voorstellingen in Den Tap wordt beperkt tot drie: 6, 7 en 8 november.

“We houden wel rekening met alle mogelijke coronascenario’s. Zal in november alles weer kunnen als vroeger? Zullen er minder of meer beperkingen dan nu zijn? Het valt allemaal af te wachten. Maar één ding is zeker: onze 9 acteurs en actrices beleven in deze moeilijke tijden toch weer een beetje speelplezier!” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier