Sint-Michielstrappers Boezinge ziet ledenaantal slinken

Op zondagmorgen komen de Sint Michielstrappers samen voor hun wekelijkse uitstap. We zien v.l.n.r. Jose Dejonckheere, Martin Seys, Lode Capelle, Luc Bollaert, Wilfried Descamps en Robert Seys. (foto RLa)
Redactie KW

Wielertoeristenclub heren Sint-Michielstrappers bestaat 43 jaar maar heeft het moeilijk. Het ledenaantal is het voorbije jaar geslonken. De A-liefhebbers die graag een tandje sneller rijden, maakten de overstap naar de Elverdingse club, Ghislaine ‘Laintje’ besloot om gezondheidsredenen de deuren van het clublokaal te sluiten en de concurrentie van clubs in de omgeving is groot.

De club Sint-Michielstrappers ontstond in 1978 door toedoen van Gilbert Pattou en Raphaël Seys. De naam verwijst naar café Sint-Michiel waar het allemaal begon en naar de patroonheilige van Boezinge. In 1986 werd een nieuwe bestuursploeg aangesteld. Wilfried Descamps werd voorzitter. Roger Seys werd eerste clubkampioen in 1980 en traditioneel werd de nationale feestdag gevierd met een rit naar onze Franse buren. De club telde toen 26 leden.

“Welke jonge gasten willen nu samen op weg met een groepje gepensioneerden?”

“Nu zijn we nog met zes actieve mannen. Eigenlijk zijn we op sterven na dood, maar we leven nog, in tegenstelling tot wat wel eens beweerd wordt”, zegt huidig voorzitter José Dejonckheere. “We rijden nog wekelijks op zondagmorgen van begin maart tot einde oktober een rit van 40 tot 60 kilometer. Martin Seys zorgt voor het uitstippelen van die wekelijkse tochten. Jammer dat Laintje op rust ging. We missen onze verse soeppot, sindsdien starten we op het Katspel ter hoogte van herberg De Zwaan”, zegt voorzitter José (75). Hij is gehuwd met Johanna Van Parys en vader van Maaike, Mieke, Jos en de tweeling Johan en Jeroen en grootvader van 12 kleinkinderen. “We genieten van onze oude dag, onze kroost, al valt dat dit jaar niet mee, en trekken jaarlijks op reis. Jaren geleden, in 2003, wou ik samen met Luc Thorrez naar Compostela fietsen. Na een jaar training vielen onze plannen in het water door ziekte van Luc’s echtgenote. Een paar jaar later ben ik dan, samen met Okra naar Lourdes gefietst. En toen de seniorenvereniging in 2009 een reis plande naar Compostela kon ik niet mee omdat ik volop met verbouwingswerken zat. Ondertussen ben ik 75 en zal het er nooit meer van komen vrees ik, jammer!”, mijmert José.

Kleine bubbel

“Ook corona heeft een impact gehad op onze werking. In maart kwam de lockdown en werd de start van ons seizoen uitgesteld. Ruim een maand lang hielden we ons stalen ros op stal. Met ons zessen zijn we een kleine bubbel, maar zelfs dan is het afstand houden niet evident, maar we vormen een toffe groep en zelden ontbreekt iemand op het appèl. Een heropleving van onze club lijkt niet aan de orde. Iedereen is welkom, maar welke jonge gasten willen nu nog samen op weg met een groepje gepensioneerden? Onze Wilfried is al 80, kort de ritten al eens in, Robert en ik zijn 70-plussers. Martin en Luc zijn trouwe leden en de jongste, Lode, sloot ook al in 2003 bij ons aan. Elie Dewulf en Willy Vandevivere zijn gestopt en onze A-leden, Jan Vandenbroucke, Luc Depoorter en Wim Vancauwenberghe hebben de overstap gemaakt naar KWTC Elverdinge.

Sterk damesteam

“De dames Sint-Michielstrappers zijn in tegenstelling tot de mannelijke collega’s, een sterke vereniging. Het vorigE seizoen werd afgesloten met 28 actieve leden en meer dan 6.000 fietskilometers. We dragen dezelfde naam, maar werken eigenlijk los van elkaar.” (RLa)

Opgericht in: 1978.

Voorzitter: José Dejonckheere.

Aantal leden: 6.

Info: De ritten starten de eerste zondag van april tot de laatste zondag van oktober met start aan herberg De Zwaan. Diegene met de meeste ritten wordt kampioen. Iedereen vanaf 11 jaar kan lid worden. Solidariteit is belangrijker dan prestaties leveren : een baan oversteken gebeurt in groep, na een klim of vrije snelheid wordt de groep opgewacht, bij pech wordt gewacht.