Sea Scouts 15de FOS ‘t Kraaienest De Panne opgelucht dat ze op kamp kunnen

De nieuwe leiding voor volgend jaar met vooraan rechts assistent-eenheidsleider Yoeri Ryckewaert. (foto MVO)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De 15de FOS Sea Scouts blikken terug op spannende weken. Want zelfs toen de coronamaatregelen werden versoepeld, was het nog lang niet zeker of de zomerkampen zouden kunnen doorgaan. “Dat wisten we echt pas op de valreep, in de tweede helft van juni”, vertelt eenheidsleider Michael Houquet.

“Eerst is het de beurt aan onze verkenners (11-16 jaar) en senioren (16-18 jaar). Op het Boterhuiseiland bij Leiden in Nederland zullen ze de Kagerplassen onveilig maken. Gelukkig zijn de coronaprotocols in Nederland klaar en duidelijk. We moeten ervoor zorgen dat de 1,5 meter afstand wordt gerespecteerd bij ‘inactieve activiteiten’ zoals rusten, slapen, eten, … We slaagden erin een goede deal met een tentenbouwer af te sluiten en beschikken over een hele grote tent waar we de sociale afstandsregels voor iedereen kunnen garanderen.”

“Onze welpen (8-11 jaar) gaan op kamp in België, in De Pinte. Zij zeilen nog niet, en in ons land geldt de 50-personenbubbel, wat geen probleem is. Uiteraard zullen we erop letten dat alle hygiëne- en veiligheidsmaatregelen strikt worden nageleefd. We willen geen risico’s lopen en ook geen boete van 4.000 euro oplopen!”

Minder inkomsten

“Iedereen keek uit naar de zomerkampen, want we hebben al zoveel dingen moeten missen”, vult assistent-eenheidsleider Yoerie Ryckewaert aan. “De wekelijkse bijeenkomsten hebben we een beetje opgevangen met opdrachten via de sociale media voor onze welpen.”

“Maar ook activiteiten om inkomsten te genereren voor onze kampen vielen weg. Ik denk bijvoorbeeld aan de Driedaagse, maar dat wordt misschien gecompenseerd in oktober, en hopelijk worden ook de Vuurfeesten niet geschrapt … Helaas konden we een kruis maken over het zeilseizoen dat normaal begint na de paasvakantie, maar ook over uitstappen naar het zwembad of een waterpark, ….”

‘t Kraaienest

“De vereniging heeft sinds haar bestaan wel al meer moeilijke wateren doorgezwommen”, aldus Michael en Yoerie. “Vanaf 1974 waren het een aantal moeilijke jaren toen de vereniging weg moest uit de Veurnestraat. De scouts moesten zich behelpen met een klein lokaal in de polyvalente sportzaal en in de paardenstallen van de vervallen manege Bella Boy.”

In 1979 stelde de gemeente het huidige terrein in de Sportlaan ter beschikking. De leiding en sympathisanten bouwden er het prefablokaal ‘t Kraaienest. In piekjaren telde onze vereniging 120 leden, momenteel draait dat rond 80. Het lokaal als één grote ruimte is wel oké, maar soms is er nood aan gescheiden ruimtes.”

“Ook de isolatie is niet zoals het hoort. Hoewel we zelf jaren geleden zonnepanelen hebben geplaatst, blijft het in de winter ijskoud en in de zomer snikheet, zelfs de vloer komt omhoog! Het probleem is dat we hier niet zomaar mogen verbouwen, ook niet in de hoogte, want we zitten in natuurgebied.”

We zouden graag een ruimte als onderkomen voor onze boten hebben, maar dan moet het Agentschap Natuur en Bos daarmee akkoord gaan. Wel komt er binnenkort een sanitaire installatie en levert de gemeente twee containers om ons kampmateriaal te stockeren.”

Vandalisme

“In 1961 zijn we gestart met één grote zware roeisloep”, vertellen Michael en Yoerie. “Daar kwamen er later twee bij, die aangemeerd lagen in de Duinkerkevaart. Toen er herhaaldelijk vandalisme werd vastgesteld, werd in 1974 geopteerd voor vaarmateriaal in polyester, dat we konden vervoeren.”

“Er werden dubbele kajaks gekocht en in 1975 volgde de eerste zeilboot. Dan werd de vloot aangevuld met kano’s, optimisten (eenmansjeugdzeilboten), caravelles (opleidingsboten) en een grote zeilboot van 6,20m. In de jaren 1970 werden de vier zware afgedankte legertenten vervangen door lichtere, degelijke patrouilletenten als kampeermateriaal.”

Onvergetelijk

Dat roept meteen herinneringen op: “Sinds 1975 keek iedereen uit naar het grote jaarlijkse zomerkamp dat werd georganiseerd voor de verschillende takken. Nog altijd worden de verhalen verteld van de kampen in Veere, het Engelse Norfolk Broads, Saint-Victor-sur-Loire in Frankrijk, de vaartrektochten in Friesland, …”

“En 1995 was een memorabel feestjaar! Dan vierden we 50 jaar Open Scouting en 35 jaar Sea Scouts De Panne, met een receptie op het gemeentehuis en een overzichtsexpo in ‘t Kraaienest. Aan 50 jaar Sea Scouts in 2010 koppelden we een grote tentoonstelling met archief- en vaarmateriaal en kampfoto’s in De Boare. Na de academische zitting volgde er een geweldig feest, waar een heleboel oud-leden voor spectaculaire ambiance zorgden!”

Info: www.scoutsdepanne.be, baloo@scoutsdepanne.be, Sportlaan 10, 8660 De Panne

SEA SCOUTS DE PANNE

De afdeling Sea Scouts De Panne is een van de 60-tal eenheden die horen bij de FOS (Federatie Open Scouting). In 1960 wordt de 212de Boy Scouts-eenheid De Panne (gesticht in 1945) omgevormd tot de 15de Sea Scouts-eenheid. Dankzij een actief steuncomité en met de hulp van het Panne Instituut kan de vereniging in 1961 haar intrek nemen in twee chalets op de terreinen van Houtsaegher in de Veurnestraat. Die moeten ze in 1974 verlaten en pas in 1979 kunnen ze hun intrek nemen in ‘t Kraaienest in de Sportlaan. Ledenaantal: ca. 80.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier