Scouts FOS Dakota’s tevreden over zesde BK koffiepads gooien: “Nat vliegen ze verder”

De deelnemers aan het BK koffiepads gooien lieten zich zondag niet afschrikken door het slechte weer. Uiterst links op de foto herken je Ives Ackein. © MM
Redactie KW

Omdat de Bredenaar in bange coronatijden wel wat afleiding kon gebruiken, organiseerden de scouts van FOS Dakota’s afgelopen zondag de zesde editie van hun hoogst vermakelijke Belgisch kampioenschap koffiepads gooien. “Nat gaan ze het verst”, verzekerde tornooileider Ives Ackein.

Een beetje gezond gek. Daarvan mag je de scouts van FOS Dakota’s wel verdenken. De scoutsvereniging, die in een ver verleden ooit de toen waanzinnig populaire bekkentrekker Jacques Vermeire naar Bredene haalde en vandaag nog jaarlijks een Schijt je Rijk-wedstrijd organiseert – “met kip, niet met koe”, verzekert scoutslid Timothy De Block – stond zondag in voor de zesde editie van het Belgisch kampioenschap ‘koffiepads gooien’.

“Waarom we dat doen?”, zocht Ives Ackein (roepnaam ‘coati’ ofte neusbeer) naar een plausibel antwoord. “Goh, domweg eigenlijk. Er bestond al zoiets als een BK gsm-werpen, muiswerpen,…waarom niet eens een koffiepad geprobeerd, dachten we.”

Zolang de mensen het plezant vinden, blijven we ermee doorgaan

Ives dokterde prompt een wedstrijdreglement uit, knutselde een attribuut ineen waarmee de pads ver genoeg konden worden gekatapulteerd en het BK was geboren.

“Er werd zondag naar goede traditie weer gestreden in drie categorieën: vrouwen, mannen en kinderen tot 16 jaar. Gemiddeld halen de werpers 12 meter en het record staat op ruim 24 meter”, verbaasde Ives met een gedegen historische kennis ter zake.

Gebruikte pads

Of de regen, die zondag mals uit de lucht viel, geen hindernis was voor een nieuwe recordpoging? “Allerminst. Hoe natter de pads, hoe verder ze vliegen. Kijk, ik spaarde de voorbije maanden de nodige pads bijeen. Het spreekt vanzelf dat we als milieubewuste vereniging enkel gebruikte pads in de strijd gooien. We proberen als scouts ook zo weinig mogelijk te verkwisten. Ik laat de bijeengespaarde pads dan uitdrogen en maak ze pas net voor de wedstrijd opnieuw nat. Reglementair krijgen de deelnemers drie kansen voor 1 euro inschrijvingsgeld.”

Of het om gewone koffiepads dan wel decafeïnépads ging, we durfden het haast niet vragen. “Deca”, verzekerde Ives. “Maar daar moet verder niks achter worden gezocht. Ik drink nu eenmaal cafeïnevrije koffie. Of die verder vliegen hebben ik eerlijk gezegd nog niet gecontroleerd.”

Eeuwige roem

Ook al viel het weer zondag niet mee, de pret bederven deed het niet. “Het is stilaan een klassieker op onze activiteitenkalender. Zolang de mensen het plezant vinden, blijven we ermee doorgaan”, is Ives vastberaden.

Onder meer gemeenteraadslid Daniël Poppe (CD&V) kwam zondag een poging wagen om het BK bij de mannen op zijn naam te schrijven. “Ik neem deze wedstrijd zeer ernstig en heb me er dan ook serieus fysiek en mentaal op voorbereid”, knipoogt het raadslid.

Voor de geschiedschrijving: Nick Pira, Riet Crochart en Mauro Riviere schreven zondag de Belgische titel op hun naam. Eeuwige roem wordt ongetwijfeld hun deel.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier