Sander bezorgt Chiro’s maar liefst 300 drinkbussen: “Alle hulp is welgekomen”

Sander en zijn zoon Fons bezorgen de vier Wielsbeekse Chiro's drinkbussen. © NVR
Redactie KW

Tijdens de zomervakantie gaan alle jeugdbewegingen op kamp. Ondanks de coronacrisis mag dat dit jaar ook, al dienen ze zich wel te houden aan heel wat veiligheidsmaatregelen. Sander Verstraete (31) uit Ooigem wil de vier Wielsbeekse Chiro’s daarbij helpen. Hij doneert in totaal ruim 300 drinkbussen.

Sinds zijn derde leerjaar is Sander Verstraete al verbonden met de Chiro. Bij Chiro Aktivo was hij tien jaar lid en vijf jaar leider. Ondertussen gaat hij samen met zijn vrouw Sofie Claerhout al voor de vierde keer mee op kamp met Chiro Elckerlyc om te koken. “Het kamp is iets waar elke jeugdbeweging naar uitkijkt. Dat weten we zelf heel goed. Normaal dien je als leiding al heel wat voorbereidingen te treffen. Met de veiligheidsmaatregelen daarbovenop is de voorbereiding nu dus heel wat minder evident. Ze moeten echt aan alles denken, al krijgen de Chiro’s wel een draaiboek van Chiro Nationaal. Maar toch: je moet het maar zien zitten”, vertelt Sander.

Steentje bijdragen

Om de Chiro’s een hart onder de riem te steken, kocht hij met zijn bedrijf Electrotechniek Verstraete drinkbussen aan. Die schenkt hij aan de vier Chiro’s in Wielsbeke: Chiro Aktivo Wielsbeke, Chiro Kris-Kras Wielsbeke, Chiro Elckerlyc Sint-Baafs-Vijve en Chiro Jattetoet Ooigem. “Ik weet dat de gemeente overheidssteun kreeg om de Chiro’s te helpen, maar ik draag graag mijn steentje bij. Waar men die overheidssteun misschien eerder investeert in beschermingsmateriaal en ontsmettingsmiddelen, dacht ik aan drinkbussen”, legt hij uit.

Samen met vier andere koks verzorgen we de kampmaaltijden – Sander en Sofie

Op kamp zijn de leden namelijk vaak op stap in warm weer. “Meestal nemen ze dan enkele flessen of kannen water mee waar iedereen dan van drinkt. Dat heb ik zelf zo meegemaakt vroeger. Nu ieder zijn eigen drinkbus heeft, kunnen ze zo iets veiliger hun dorst lessen. Als oud-leider van Chiro Aktivo weet ik dat elke vorm van steun altijd heel welgekomen is. Zeker nu, want bij elke Chiro zijn wel wat evenementen weggevallen die geld in het laatje moesten brengen. De jeugd is onze toekomst, dus ze kunnen zeker onze hulp gebruiken.”

Een herbruikbare drinkfles heeft volgens de jonge elektricien nog meer voordelen. “Dankzij deze drinkfles kunnen we wat meer PET-flessen weren. De leden kunnen ze ook op volgende kampen of bij andere gelegenheden gebruiken. En de papa’s kunnen ze gebruiken bij hun fietsritje op zondagochtend”, glimlacht hij.

Mee als kok

Sander en Sofie vertrekken binnenkort terug op kamp. Tussen 1 en 10 augustus vertoeven ze met Chiro Elckerlyc uit Sint-Baafs-Vijve op een voorlopig nog geheime locatie. Samen met vier andere koks verzorgen ze de maaltijden van de leden. Dit jaar wordt het een heel ander kamp dan gewoonlijk. “Met onze vier medekokjes vormen we een bubbel apart. Dat betekent dat we geen contact mogen hebben met de leden en de leidsters. We zullen dus oplossingen moeten zoeken voor bijvoorbeeld het opscheppen van eten”, verduidelijkt Sander.

Ook de leiding zal zijn dagindelingen anders moeten opmaken. “Gemengde spellen over de afdelingen of het jaarlijkse spel dat de koks maken, zit er deze zomer niet in. Ze zullen dus een extra inspanning moeten doen. Hoe dan ook zijn we ervan overtuigd dat het ondanks alles weer een topkamp zal worden”, besluiten Sander en Sofie.

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier