Samana Ingelmunster wil er ook in coronatijden zijn voor haar leden

Vooraan v.l.n.r. José Vansteenkiste, Cecile Vansteenkiste, Lisette Huytens (voorzitter) en Carine Saelens (mede-voorzitster). Op de tweede rij v.l.n.r. Agnes Wyffels, Rita Verfaillie, Gerda Verfaillie, Krista Windels en Johny Debisschop. Achteraan v.l.n.r. Hendrik D'hoop, zuster Rose Buyls, Liesbet Debaets (medewerkster Samana West-Vlaanderen), Gilbert Verfaillie, Robrecht Vansteenkiste en Hilde Verscheure. (foto FODI)
Redactie KW

Afgelopen weekend organiseerde Samana enkele coronavrije activiteiten. Het is al geleden van maart dat deze vereniging nog een activiteit organiseerde. Samana hoopt dat er snel een vaccin op de markt wordt gebracht, zodat de werking terug op volle kracht van start kan gaan.

In de Brigandsgemeente is Samana een heel bloeiende vereniging. “Onze verrassingsreis en onze reis in juni zijn altijd twee activiteiten die we houden met een volle autobus. Ook de bowling, kaarting, teerlingbak… zijn telkens druk bijgewoonde activiteiten. In februari konden we nog gaan bowlen. Begin maart hielden we onze laatste activiteit, sindsdien is het heel stil”, zucht voorzitster Lisette Huytens.

“De voorbije maanden konden we niets meer doen. In mei werd ons verblijf in Zandhoven ook geannuleerd. Dat was heel erg voor de leden die er maar één keer per jaar op uit trekken. De nieuwe trip is voorzien van 14 tot 21 mei 2021. De leden begrijpen dat. Ze spreken ons wel eens aan wanneer we terug van start zullen gaan. Eerst dachten we dat oktober de maand zou worden om terug te mogen samenkomen voor een kaarting, teerlingbak of rummikub, maar we kregen nog geen groen licht. De reizen zijn ook tot midden december geannuleerd, maar in deze maand gaan we wel als het mag een kerstfeestje houden. De leden moeten volgend werkjaar geen lidgeld betalen.”

“Ik denk dat sommige ouderen in de toekomst bang zullen blijven”

Lisette denkt vaak aan de toekomst. Zal corona blijven nazinderen bij de vooral oudere leden? “Ik denk niet dat er leden zullen afhaken, maar ik denk wel dat bepaalde leden zullen bang blijven om een besmetting op te lopen en dat ze dus niet meer zullen afkomen. Van zodra we terug iets mogen organiseren, gaan we als vereniging onze voorzorgen nemen”, vervolgt Lisette.

Wensboom als steun

Afgelopen weekend was belangrijk voor de werking. “We hebben een Wensboom geïnstalleerd. De leden kunnen die versieren met spreuken, creatieve spulletjes, wenskaartjes,… Met deze actie willen we al wie het moeilijk heeft in deze eenzame coronatijden een hart onder de riem steken. Samen met Beweging.net was er ook een wandeling doorheen het centrum met als thema ‘Samen mobiel’. We zochten de knelpunten waar de voetpaden niet voldoen aan de vereisten qua toegankelijkheid, zoals een minimumbreedte van 1,20 meter. Soms moeten onze leden met een rollator, kinderbuggy of rolwagen de straat op, omdat de stoep te smal is of niet berijdbaar wegens verkeersborden, bloembakken of straatmeubilair. Ook de straten waar het wegdek ingericht is zoals het moet, krijgen onze aandacht.”

Voorzitster Lisette Huytens. (foto FODI)
Voorzitster Lisette Huytens. (foto FODI)

Samana denkt eveneens aan de eenzame leden. “De Nationale Veiligheidsraad praat over een bubbel van vijf, maar sommige leden komen daar niet aan. Bepaalde leden hebben geen vijf familieleden of vrienden. Wie nood heeft aan een babbel of wie een huisbezoek wenst, kan dat laten weten aan onze vereniging. Een Samana-huisbezoeker mag langskomen mits het in acht nemen van de coronamaatregelen, zoals anderhalve meter afstand bewaren en een mondmasker dragen. Eenzame leden hoeven geen schrik te hebben om die stap te zetten, maar nemen best contact op want een babbel kan zo’n deugd doen.”

Samana is nog op zoek naar nieuwe bestuursleden en vrijwilligers. Wie vrije tijd heeft, kan zich aanmelden en is altijd welkom. (PADI)

Opgericht in: 1950 als Ziekenzorg. Vijf jaar geleden veranderde de naam naar Samana.

Voorzitster: Lisette Huytens

Aantal leden: 420

Lokaal: Cafétaria wzc Maria Rustoord in de Weststraat voor de kaarting, teerlingbak en rummikub. Zaal ‘t JOC in de Bollewerpstraat voor de grotere activiteiten.

Lidgeld: 6 euro per jaar (voor kaarting, teerlingbak en rummikub – Met eindejaar krijgen de leden gratis koffie en boterkoeken)

Info: 0472 26 11 09 (Lisette Huytens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier