Rode Kruis Bredene blijft niet bij de pakken zitten: “We hopen op veel giften”

Bestuursleden Daniël Callebout, Liesbeth Vercnocke, Johan Lambersy en voorzitter Roos Matthys. © MM
Redactie KW

Je las het eerder ongetwijfeld al: omdat de stickerverkoop dit voorjaar niet kon doorgaan, verliest het Rode Kruis Nationaal honderdduizenden euro’s aan inkomsten. Ook in Bredene krabt voorzitter Roosmarijn Matthys zich in de haren. “Een tweede coronajaar kunnen we ons gewoon niet permitteren.”

Ook voor het Rode Kruis Bredene zijn het barre tijden. Door de coronacrisis vielen heel wat activiteiten weg en zag de vereniging 80% van haar inkomsten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

“We hebben de voorbije maanden echter niet stilgezeten”, geeft pr-verantwoordelijke Johan Lambersy aan. “Toen de gemeente besloot zelf mondmaskers te verdelen, heeft onze afdeling spontaan haar hulp aangeboden en hebben we mondmaskers ingepakt en verdeeld met onze minibus.”

Stickerverkoop

Pijnlijk was vooral dat de afdeling haar traditioneel erg populaire stickerverkoop niet kon organiseren. “Een alternatieve brievenbusactie bleek allerminst een succes. 4.000 Bredenaars hadden een sticker in de bus moeten krijgen met de vraag om te doneren. Maar dat lijkt me onwaarschijnlijk want de respons was miniem. Met amper 20% van de normale opbrengst mag je van een desastreuze stickeractie spreken. Op die manier gaat 45% van ons jaarbudget in rook op.”

Een tweede coronajaar kunnen we ons echt niet permitteren

Ook uit zijn jaarlijkse werking zal het Rode Kruis dit jaar weinig middelen puren. “Alle evenementen zijn afgelast tot zeker 1 september. Dat betekent dat wij ook geen preventiediensten op touw kunnen zetten. We verliezen hierdoor nog eens 35% van ons jaarbudget aan vergoedingen. Anderzijds blijven de kosten voor bijvoorbeeld verzekeringen, materiaalonderhoud, het vervangen van medische materialen wel doorlopen.”

Interventiewagen

Zorgwekkend is dan weer dat de interventiewagen aan vervanging toe is. “Zelfs als we een tweedehandsbestelwagen kopen en die laten inrichten komen we aan een investering van goed 45.000 euro. Je begrijpt dat dergelijke zware kosten in dit rampjaar heel erg ongelegen komen. We hopen dan ook dat de lokale steunactie van Rode Kruis Nationaal, waar we voor het eerst instappen, de Bredenaars zal aansporen om een gift te doen. Die is vanaf 40 euro trouwens fiscaal aftrekbaar.”

Rode Kruis Bredene

– De afdeling heeft haar lokalen in gemeenschapscentrum Hubert Beuselinck, Prinses Elisabethlaan 47.

– RK Bredene kan je contacteren via info@bredene.rodekruis.be en 0468 15 90 07.

– Een gift aan het Rode Kruis Bredene kan op rekening BE65 0018 8565 0896.

– Voorzitter van het Rode Kruis Bredene is Roosmarijn Matthys, verpleegster in het AZ Sint Jan. Ze volgde Hubert Beuselinck op, die in 2018 overleed.

– RK Bredene hoopt op 1 september de cursussen EHBO te hervatten.

– Helemaal werkloos zijn de Rode Kruishulpverleners nochtans niet blijven toekijken, de voorbije maanden. “Onze vrijwilligers stonden samen met die van Middelkerke en Oudenburg 24 uur op 24 in voor het vervoer van covid-19-patiënten naar diverse ziekenhuizen in de regio. Als corona dan toch iets goed heeft opgeleverd, dan wel de betere samenwerking tussen de afdelingen”, probeert voorzitter Roosmarijn Matthys optimistisch te blijven.

Op 6 en 14 juli organiseert het RK Bredene weer bloedafnames. “In het MEC en met maximum 75 donoren. Begin april was de laatste afname. Toen waren en zo’n 15% minder donoren, maar we zaten toen ook in volle epidemie. De maatregelen voor de bloedafnames zijn nu wat versoepeld en dat is belangrijk want er dreigt momenteel een bloedtekort.”

Financiële ademruimte, daar hoopt voorzitter Roosmarijn op voor de komende maanden en jaren. “Onze afdeling doet financieel geen gekke dingen maar een tweede coronajaar kunnen we ons echt niet permitteren.”

(MM)