Petanqueclub Ter Deeve is al meer dan 30 jaar succesvol in Meulebeke

Op woensdag 1 juli werd het petanquespel, met de nodige veiligheidsmaatregelen, opnieuw opgestart in Ter Deeve. © foto Luc
Redactie KW

In 1987 werd het nieuwe WZC Ter Deeve met de daarbij horende serviceflats plechtig geopend. Meteen werd er van start gegaan met een dienstencentrum. De uitbouw ervan werd in 1988 nog versterkt met de komst van een petanqueclub. Het werd een schot in de roos…

Onder impuls van Jacques Verstraete, Jozef Derudder, Wilfried Serroels, Yvan Van Parys, Gerard Depuydt, Honoré Vervelghe werden anno 1988 achteraan in de tuin van Ter Deeve twee petanquepistes aangelegd.

Rita Latrez startte in 1987 deeltijds als ergotherapeut in het WZC Ter Deeve en kreeg ook de leiding over de opstart van het dienstencentrum. Rita: “Petanque was toen volop aan populariteit aan het winnen. We zagen onmiddellijk in dat deze sport uiterst geschikt was voor onze senioren; het brengt mensen bijeen, het wordt in de buitenlucht beoefend en het vergt van de beoefenaars heel wat concentratie maar ook beweging. Het enthousiasme van de initiatiefnemers werkte zo aanstekelijk dat wij geen moment geaarzeld hebben om mee te stappen in hun onderneming. De club groeide en weldra waren de twee petanquebanen, die op grind waren aangelegd, niet meer voldoende voor de vele jeu de boulers die zich aanboden. De leden van de club hebben dan zelf de handen uit de mouwen gestoken en de ruimte die zich achter het restaurant bevond omgetoverd tot een waar petanqueparadijs.”

Op tapijten

“Ondertussen is er nog heel wat veranderd”, vult voorzitter Roger Kerckhof aan. “Op vraag van de clubleden die tijdens de koude wintermaanden op hun petanquehonger bleven zitten, werd de mogelijkheid onderzocht om indoor petanque te spelen. Ook hier vonden we gehoor en konden we in de ruime feestzaal op speciale tapijten onze hobby blijven beoefenen. Zo zijn we dan gestart met een interne zomer- en wintercompetitie.”

Bij het petanquespel is het de bedoeling om de ijzeren ballen (met een gewicht tussen de 650 en de 800 gram) zo dicht mogelijk bij een houten balletje (le cochonnet) te werpen. Het spel wordt gespeeld op een verharde ondergrond. Een team bestaat uit twee of drie spelers. Bij een ‘doublette’ heeft elke speler drie boules, bij een ‘triplette’ twee boules. Spelers onderscheiden zich door hun manier van spelen: men werpt halfhoog, hoog of men rolt.

Dankzij de zeven binnenbanen kunnen we onze sport ook in de winter beoefenen

De ene speler is een ‘pointeur’ wat betekent dat hij de bal heel dicht bij le cochonnet brengt, de andere is dan een tireur, die probeert de bal van de tegenstander te verplaatsen en zelf een betere positie in te nemen. Er wordt niet gespeeld om beurten maar de ploeg die het dichtst bij het houten balletje ligt, speelt opnieuw wanneer de tegenstander ofwel beter ligt ofwel geen boules meer heeft.

Teams bij lottrekking

“De sterkte van onze club ligt vooral in het feit dat we elke woensdag- of donderdagnamiddag de teams bij lottrekking samenstellen”, verduidelijkt de voorzitter. “Zo vermijden we dat er zich ploegen zouden vormen die nauwelijks nog te kloppen zijn en hebben de spelers heel veel nieuwe teamgenoten wat de vriendschapsbanden versterkt. Dit alles brengt met zich mee dat we tweemaal per jaar een kampioen mogen huldigen, die van de zomercompetitie, op woensdag in 20 speeldagen en op donderdag in 15 speeldagen, en die van de wintercompetitie, op woensdag 15 speeldagen, op donderdag 12 speeldagen. Momenteel vormen vrouwen 20 procent van het ledenaantal van de petanqueclub. Ondertussen beschikken we over acht buitenbanen en zeven binnenpistes.”

Geen lidgeld

“Om ons ook te manifesteren buiten de Ter Deeve-muren nemen we deel aan de tornooien in Ardooie en Ingelmunster. We organiseren eveneens het kampioenschap van Meulebeke, dit heeft plaats de woensdag van de septemberkermis en staat open voor alle Meulebekenaren. Onze leden betalen geen lidgeld, ze betalen wel 1 euro per speeldag. De leden komen niet alleen uit Meulebeke maar eveneens uit Tielt, Pittem, Oostrozebeke, Harelbeke, Roeselare, Gottem, Ingelmunster en Ardooie.”

Het clubbestuur wordt gevormd door Etienne Wille (secretaris), Gaby Hoste en Gino Popelier (bestuursleden) en voorzitter Roger Kerckhof. (LB)

Voorzitter: Roger Kerckhof zag het levenslicht op7 juni 1942 in Meulebeke. Na zijn legerdienst huwde hij Magda Delaere en werkte hij bij Claeys in Zwevezele en Defraiteur in Meulebeke. Zijn definitieve loopbaan kreeg gestalte bij Libeco in Meulebeke. In 2000 ging Roger met pensioen. Toen hij een cursus volgde in het dienstencentrum Ter Deeve kwam hij in de ban van de petanqueclub die daar gevestigd was en werd hij er lid van. In 2005 werd hij verkozen tot voorzitter in opvolging van Georges Vanluchene.

Aantal leden: 50.