Oostendse Petanqueclub fier op accommodatie: “Een van de mooiste petanquearena’s van het land”

Voorzitter Patrick D'Hondt met enkele fervente leden van de Oostendse Petanqueclub. © FRO
Redactie KW

In september 1990 werd de vzw Oostendse Petanqueclub opgericht. Aanvankelijk beschikte de club slechts over twee buitenterreinen, voor taverne Oud Vliegplein. Het aantal leden steeg en er werd gezocht naar een lokaal om tijdens de wintermaanden binnen te spelen. Sinds begin mei zijn de activiteiten weer opgestart.

In de Provoosthallen werd de nodige ruimte gevonden voor de aanleg van drie terreinen en een kleine cafetaria. OPC sloot aan bij de federatie van Oost-Vlaanderen, even later ook bij West-Vlaanderen, onder nummer 09. Een volgende stap was de aanleg van negen buitenterreinen. In 1993 organiseerde OPC in Oostende het 14de North Sea Petanque Tournament met deelnemers uit Nederland, Duitsland, Engeland, Zweden, Noorwegen en Denemarken. In 1998 kon OPC, na twee jaar moeilijke onderhandelingen en realisatie, zijn intrek nemen in het huidige lokaal aan de Steensedijk, een van de mooiste petanque arena’s van België. OPC is fier op de accommodatie met 12 binnenterreinen en 46 buitenterreinen.

Dertien controles

Tijdens de coronacrisis bleef het lokaal meer dan twee maanden dicht. Zodra er weer mocht ‘gespeeld’ worden met de ballen, waren de leden present.

“Daags voor de lockdown, op vrijdag 13 maart, hebben we onze laatste competitiewedstrijden afgerond”, vertelt Patrick D’Hondt. “Ineens viel de clubactiviteit stil. In april kon de organisatie van het Vlaams jeugdkampioenschap niet doorgaan en ook de Grote Prijs Stad Oostende met 150 deelnemers, die gepland was voor begin juli, zien we aan onze neus voorbijgaan. Uiteraard betekende de sluiting en het mislopen van die tornooien, een ferme streep door onze rekening.”

“Begin mei mochten de leden weer naar de club komen om te spelen op de buitenterreinen. De cafetaria, die recent gerenoveerd werd op eigen kosten, moest gesloten blijven en we moesten rekening houden met veiligheid en hygiëne. Dat was geen probleem, maar op een bepaald moment hebben we toch tot dertien keer controle gekregen van de politie, met dreiging tot sluiting, omdat er vier mensen tien seconden te dicht bij elkaar stonden om de punten te tellen. Het eerste weekend van juni ging de cafetaria weer open. Door de crisis hebben we toch een heel wat euro’s gemist.”

” Alles is nu weer ‘bijna’ normaal. Afstand houden, handen en ballen ontsmetten is geen probleem. Nieuwe leden zijn ook altijd welkom”, vertelt de voorzitter nog.

OOSTENDSE PETANQUECLUB IN EEN NOTENDOP

Opgericht in: 1990.

Voorzitter: Patrick D’Hondt, 0472 23 45 23.

Thuisbasis: Petanquedroom, Steense Dijk 2, Oostende.

Aantal leden: 240

Contact: 059 80 89 46; oostendsepc@skynet.be.

OPC staat open voor recreatie (senioren, veteranen) en competitie (alle categorieën) . OPC organiseert regionale, provinciale, nationale en internationale tornooien.