KSA Stormklokke organiseert iedere week activiteit: “Veel aandacht voor toneel en decor”

foto TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Met hun oranje-blauwe mutsen en sjaals zijn de kinderen en leiders van KSA Stormklokke steeds goed herkenbaar in het straatbeeld. De jeugdbeweging met lokaal in De Klepper langs het Kanteelpad houdt nog steeds haar wekelijkse zaterdagactiviteiten, al moeten ook zij rekening houden met de richtlijnen.

“De gastjes komen normaal iedere zaterdag naar de activiteit van 14 tot 16 uur”, legt Floor Nuyttens uit. Zij vormt samen met Bastiaan De Meulenaere de hoofdleiding. “De leiding is vroeger aanwezig om alles een beetje voor te bereiden en op te kuisen. We hebben vijf leeftijdscategorieën of bannen: kabouters (eerste en tweede leerjaar), pagadders (derde en vierde leerjaar), jongknapen (vijfde en zesde leerjaar), knapen (eerste en tweede middelbaar) en jonghernieuwers (derde en vierde middelbaar).”

Hoogtepunt van het jaar is het kamp van 13 tot 20 augustus. “Dan trekken we vaak naar de provincies Antwerpen en Limburg”, vertelt Bastiaan. “De leiding gaat twee dagen vroeger om alles op te bouwen. Met KSA Ieper staan we er wel voor bekend dat we enorm inzetten op het toneel spelen en decor. Op het voorbije kamp maakten we bijvoorbeeld een bowlingbaan en een sprookjesbos. Ook elke zaterdag zijn er toneeltjes.”

Online activiteiten

Ook KSA Stormklokke voelde in het voorjaar de impact van het coronavirus. “Tijdens de lockdown werd de volledige werking een week stilgelegd, daarna begonnen we met online activiteiten”, legt Bastiaan uit. “Dat was ook op de zaterdagen van 14 uur tot 16 uur, maar dan voor alle leeftijdsgroepen samen omdat we anders niet genoeg leden gingen kunnen bereiken. Daarvoor hebben we een aparte Facebookgroep opgericht.”

“Om het kwartier zetten we een opdracht online en toonden we voor wat ze moesten doen. De eerste keer was het bijvoorbeeld schilderen met de tenen, of zo veel mogelijk kleren aandoen. Simpele opdrachten waarvoor je niet veel materiaal nodig had”, pikt Floor in. “Het kamp kon gelukkig doorgaan, maar we moesten werken met bubbels van maximum vijftig leden. De knapen en de jonghernieuwers zaten zo op een apart plein. Zij sliepen zoals ieder jaar in tenten maar iets verder af van waar de jongere leden zaten. Zij hadden ook een aparte refter, apart sanitair, apart materiaalkot… De koks waren ook een aparte bubbel. Voor hen was het heel streng omdat zij werkten met eten. We vonden het wel jammer om op die manier te moeten werken. Je had niet meer het contact met iedereen.”

“Je stond maar met vijf of zes leiders in een bubbel, terwijl je anders dertig vrienden om je heen hebt”, vult Bastiaan aan. “We misten toch wat we gewoon waren, maar het was super dat we überhaupt op kamp mochten. We hebben hier ook afgeteld met de leiding toen de regering de beslissing nam, waarna er een stortvloed van euforische berichten kwam. Het was belangrijk dat het kamp kon doorgaan. Mocht dat niet het geval geweest zijn, dan denk ik dat we zowel qua aantal leden als qua leiding een daling gezien zouden hebben.”

Minder inkomsten

Wat ze wel gezien hebben is een daling van de inkomsten. “Normaal hebben we in april onze grote fuif Frequency in de Fenix. Dat kon door de lockdown niet doorgaan, maar we hebben voor een alternatief gezorgd met onze zomerbar na het kamp, het laatste weekend van augustus. “Dat was coronaproof hier op onze koer bij De Klepper en een groot succes”, zegt Floor.

“Voor de rest hebben we onze jaarlijkse subsidies”, pikt Bastiaan in. “Wij hebben geluk dat we een oude KSA zijn die veel heeft kunnen sparen doorheen de jaren. Dus wij konden het wel dragen, al blijven alle inkomsten welkom. Ik denk dat andere jeugdbewegingen op dat vlak grotere problemen gehad hebben.”

Eind september vond de startdag van het nieuwe werkjaar plaats. “We zijn blijven werken met bubbels”, vervolgt Floor. “De oudere afdelingen moesten binnen langs een andere ingang dan de jongere leden. We werken nu ook met inschrijvingen waarbij de ouders hun kinderen kunnen inschrijven voor een hele maand, zodanig dat we een beetje zicht hebben op hoeveel leden er komen.”

“Typisch voor de startdag is dat de oudste gasten elk jaar een spel spelen op en in de Vestingen. Dat is een traditie waarbij ze opdrachtjes mogen doen in het water, vlotten bouwen… Voor de jongere ban is het vooral toneelspelen en kennismaking op de startdag. De KSA-activiteit is dan ook vooral een moment waarop je je kan uitleven, op alle vlakken: creativiteit, spelen, leren… Gewoon je keihard amuseren, dat is de kernwaarde van KSA. Een typisch spelletje van KSA Stormklokke is ‘Pierepieretumba’, waarbij we allemaal in op onze knieën in een kring zitten. Een leider zit in het midden en roept ‘A Pierepieretumba’ en daarna roept iedereen mee. Dat geeft een tof canoneffect. Vroeger deden we dat ook nog soms als startmoment, zodat heel Ieper kon horen dat we gestart waren met de activiteit.”

Opgericht in: 1928.

Aantal leden: zo’n 200.

Hoofdleiders: Floor Nuyttens (18) uit Westouter (eerste jaar hoofdleider en derde jaar leider) en Bastiaan De Meulenaere (20) uit Ieper (vijfde jaar leider en derde jaar hoofdleider).

Info: De leidersploeg bestaat uit een 30-tal jongeren die elke zaterdag een activiteit in elkaar knutselen. De vereniging staat ook bekend voor de fuif Frequency, die normaal in het voorjaar plaatsvindt in de Fenix. Daarnaast organiseren ze ieder jaar een pasta-avond en afwisselend om de twee jaar een ouderavond en een streekbierenavond.