Krachtbalclub KBK Ichtegem: “Vriendschap ligt aan de basis van deze club”

KBK Ichtegem moest de festiviteiten voor het jubileumjaar uitstellen naar 2021. © Coghe
Redactie KW

Het is lang stil gebleven op de terreinen van krachtbalclub KBK Ichtegem. Eind maart werden de competities en trainingen volledig stilgelegd door corona. Intussen konden begin augustus de trainingen opnieuw opstarten, maar de competitiestart werd al uitgesteld. Ook alle geplande festiviteiten naar aanleiding van het 50-jarige bestaan werden afgelast.

“We zijn gestart in 1969”, weet voorzitter Freddy Saelens (66). “We waren van plan dit pas in 2020 uitgebreid te vieren. Ik was destijds een bevoorrechte getuige hoe het allemaal gegaan is. Ik liep school in Brugge bij wat ze in de volksmond de Frères noemden. De officiële naam is het Sint-Franciscus-Xaveriusinstituut, of afgekort het SFX-Brugge. Ik kreeg daar les van sportleraar Etienne Schotte die algemeen bekend is als de stichter van de krachtbal in West-Vlaanderen. Ik leerde er als tiener uiteraard ook krachtbal spelen en zou later dan ook gaan spelen bij KBK Ichtegem. Etienne Schotte was namelijk bevriend met collega-duivenliefhebber en toenmalige burgemeester van Ichtegem Prosper Dupon. Het is die vriendschap die de basis vormde voor de oprichting van KBK Ichtegem.”

Een seizoen als dit is een opdoffer tijdens ons jubileumjaar

Prosper Dupon werd de eerste voorzitter, zijn dochter Jeannine Dupon de eerste secretaris. “Zijn schoonzoon en echtgenoot van Jeannine, Georges D’Hoore, en zijn zoon Roger Dupon, en Roger Compernolle en ikzelf speelden toen de allereerste wedstrijden. Het was in het prille begin voornamelijk een familiegebeuren. Nu zijn we na al die jaren uitgegroeid tot een van de toonaangevende krachtbalverenigingen in Vlaanderen. We behoren met ons ledenaantal tot de top vijf. We hebben dan ook ploegen die actief zijn op het hoogste niveau”, weet Freddy. “Er is een damesploeg en een herenploeg die in eerste nationale actief zijn. Daarnaast zijn er een hele resem jeugdploegen gaande van de micraba’s of U8 en U10 tot U18 en reserven. Met de regelmaat van de klok mogen we eens een sportief succes vieren, zowel bij de jeugd als bij de seniores. Opmerkelijk is de periode van 2007 tot 2011 toen we met onze dames ploeg drie keer op rij kampioen werden en vier keer op rij de bekerfinale wonnen.”

Strenge regels

Dit seizoen is in ons jubileumjaar natuurlijk een opdoffer. Het speciaal voor ons 50-jarige bestaan opgerichte feestcomité had een hele rits activiteiten voorzien. Er was een feestmaal voorzien, een ontvangst op het gemeentehuis en een familiedag. We stellen alles uit naar 2021. Hopelijk kan alles dan in normale omstandigheden, want de coronamaatregelen die de federatie ons oplegt zijn niet van de poes. Zo werd de start van de competitie nu al uitgesteld tot begin oktober”, aldus Freddy.

De voornaamste bron van inkomsten is het ‘kantientje’. “Het is de jonge garde die daar voor gezorgd heeft. Van opmaak van het plan tot de bouw: alles werd door vrijwilligers gedaan. Nu is dat moeilijk. Als we de coronaregels correct willen toepassen, moeten we bij wijze van spreken een beurtrol invoeren voor de ploegen als ze iets willen drinken. Net als voor het gebruik van de douches. Een speciaal aangeduide coronaverantwoordelijke moet toezien op de correcte opvolging van de maatregelen. Dat er minder inkomsten gaan zijn lijkt me dan ook overduidelijk. Gelukkig maar dat we een appeltje voor de dorst hebben, maar die situatie mag niet te lang aanslepen.”

KBK Ichtegem

Freddy Saelens.
Freddy Saelens.© Coghe

Opgericht in: 1969

Voorzitter: Freddy Saelens (66)

Ledenaantal: 130

Lokaal: hun chalet of ‘kotje’ zoals ze het zelf eens durven noemen, is te vinden op het sportcentrum in de Keibergstraat.

Oproep: naast het hoofdbestuur met Luc Beernaert, Geert Bolle, Wouter Casteleyn, Patrick Maertens, Joyce Ryckx, Mario Vermander, Liesbeth Dewulf en Freddy Saelens is er ook een jeugdbestuur en zijn er tal van vrijwilligers die de werking ondersteunen. Voorzitter Freddy Saelens wil hen uitdrukkelijk danken voor hun inzet.