Katapult Bekegem ziet EK met jaar uitgesteld: “Onze hoofdsponsor liet ons niet in de steek”

De normale competitie loopt van september tot april. © Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Een van de twee katapultschietclubs die West-Vlaanderen rijk is, bevindt zich in de Zilverstraat in Bekegem. Katapult Bekegem bereidt zich momenteel voor op de nieuwe competitie die in september zou moeten starten. Het geplande EK eind juli is afgelast.

Katapult Bekegem is het levenswerk van voorzitter Daniël Vandewalle (70). Op zijn terrein, achteraan het huis, heeft hij vier schietstanden opgebouwd, clublokaal met gezellige kantine inbegrepen. Hij heeft ook twee mobiele schietstanden die gebruikt worden voor promotiedoeleinden. Katapult Bekegem kwam voort uit de in 2007 ter ziele gegane Katapultclub van Zerkegem. Ook van die club was Daniël jarenlang voorzitter.

Antwerpen en Limburg

De andere West-Vlaamse katapultclub, die zijn basis in Roeselare heeft, werd op zijn beurt nog maar pas opgericht door oud-leden van de katapultclub Bekegem. De andere clubs in België situeren zich in Antwerpen en Limburg.

“Op 13 maart, dag van de afkondiging van de lockdown, hebben we al onze activiteiten moeten staken”, vertelt Daniël. “Zo werden het kampioenschap van België en de vele wedstrijden van de Superprestige afgelast. Die competities worden niet meer hervat. De normale competitie loopt van september tot april en vandaag, 17 juni, starten we met de voorbereiding. We hebben de schietstand moeten aanpassen aan de veiligheidsvoorschriften en moesten plexiglas plaatsen tussen elke schutter. Ook de knikkers die gebruikt worden moeten ontsmet worden. Een hele karwei dat we in een speciale bak met alcohol doen. Daarna spoelen met water en laten drogen. Elke schutter krijgt dan een eigen bakje met knikkers. De voorschriften voor de horeca moeten we volgen voor wat onze kantine betreft: geen bediening aan de toog, stoelen ver genoeg uit elkaar.”

We waren dit jaar gevraagd op zo maar eventjes 21 evenementen

Naast de deelname aan competities wordt de club veel gevraagd op evenementen zoals feesten of volkse kermissen. “Daar gaan we naartoe met onze mobiele schietstand. We waren dit jaar gevraagd op zo maar eventjes 21 evenementen, die nu allemaal in het water gevallen zijn. Als je weet dat we hiervoor 250 euro krijgen, besef je dat we wel wat verlies geleden hebben. Daarnaast stellen we onze schietstand ook ter beschikking van verschillende verenigingen, groepen of collega’s die hier eens een teambuilding of sportnamiddag willen organiseren. Ook de verhuur van de schietstand en het verbruik in onze kantine lopen we door het wegvallen van die activiteiten mis. Gelukkig kunnen we nog rekenen op onze hoofdsponsor de Gouldamandine uit Varsenare die ons, in deze coronatijden, niet in de steek laat.”

De voornaamste activiteit die wegvalt, is het EK. “We mochten die competitie in juli met onze club organiseren en zouden hiervoor uitwijken naar de Klokkenput in Eernegem. We hebben al bij al nog goed nieuws gekregen want het EK dat volgend jaar normaal in Tsjechië zou plaatsvinden toch door ons mag worden georganiseerd.”

Daniël Vandewalle.
Daniël Vandewalle.© Foto Coghe

Katapultclub Bekegem

Opgericht in: 2007

Voorzitter: Daniël Vandewalle (70) richtte de club op, nadat de katapultclub van Zerkegem ophield te bestaan. Daniël is ook voorzitter van de West-Vlaamse vleugel van het VlaS (Vlaamse traditionele Sporten vzw). Hij is laureaat van de trofee van Sportverdienste van 2018 van Ichtegem.

Ledenaantal: 43

Lokaal: Ten huize Daniël in de Zilverstraat in Bekegem.

Naast het EK kijkt de club ook al uit naar het WK in 2022. “Dan willen we met een aantal schutters van onze club naar China. Ook in het vorige WK in Italië in 2018, het eerste dat ooit werd georganiseerd, waren we present en keken we verbaasd hoe andere landen hun sport bedrijven. De echte specialisten zijn de Chinezen. Wat zij allemaal kunnen, grenst aan het onwaarschijnlijke. Met een klein kogeltje, 5 mm diameter of zelfs minder, met een rekkertje rond de duim gedraaid een doel van 4 cm op 10 meter raken, doen sommigen van hen bij wijze van spreken met hun ogen toe. Zo ik heb ook eens deelgenomen aan een competitie waarbij de deelnemers starten op 8 meter van het doel van 6 cm diameter. Telkens ze het doel weten te raken, moeten ze twee meter achteruit gaan. Winnaar was toen een Spanjaard, ik herinner me zijn naam nog: Cristobal. Hij slaagde erin tot op 26 meter de schijf nog te raken! Een leek kijkt zijn ogen uit als hij ons bezig ziet, maar van wat wij in die internationale competities zien, valt onze mond dan weer open.”

De katapultsport is eigenlijk nog een vrij jonge discipline, want katapultschieten is lang verboden geweest. “Het werd lang als een verboden wapen beschouwd. In bepaalde landen is het dat nog, bijvoorbeeld in Nederland. Ik heb wel weet van een aantal Nederlandse schutters, maar die steken dan de grens over om zich aan te sluiten bij een Limburgse katapultclub. In sommige landen wordt de katapult dan weer gebruikt bij de jacht. Dat is bij ons dan weer strikt verboden. Als je daarop betrapt wordt, verlies je je lidmaatschap bij de federatie en krijg je er een fikse boete bovenop.”