Judoclub Jita Kyoei focust op de jeugd

Leden onder twaalf jaar van Jita Kyoei mogen opnieuw judo beoefenen. © foto MT
Redactie KW

Ook in de Aalbeekse judoschool Jita Kyoei mogen de leden, onder bepaalde voorwaarden, opnieuw op de mat staan. Op 15 juni zijn de eerste trainingen weer van start gegaan. Omdat judo een sport is waar het contact met de tegenstander juist de essentie bevat, verlopen de trainingen nog niet helemaal als voor de coronacrisis.

“Voorspoed en algemeen welzijn, dat is de betekenis van onze Japanse naam Jita Kyoei. Dat is eigenlijk een van de basisprincipes van judo. Het houdt in dat we door aan judo te doen zo ons steentje bijdragen tot een betere maatschappij. We staan gedisciplineerd en met respect voor de medemens op de mat en het is de bedoeling om die waarden ook in het gewone leven mee te nemen”, legt voorzitter en lesgever Dick Tomme uit.

Dat is dan ook de reden waarom de focus op de jeugd ligt bij Jita Kyoei. “Ik wou vroeger voetballen in Aalbeke, maar we hadden hier geen club. Volgens mij hadden ze hier alleen maar een tafeltennisvereniging. Ik wist toen al dat ik sportleraar wou worden en dacht bij mezelf: als ik ooit mijn diploma haal, wat later ook gelukt is, dan start ik zelf een sportvereniging op voor de jeugd in Aalbeke. En dat is dus een judoschool geworden.”

70-tal leden

Dick stortte zich op de sport zodat hij zelf les kon geven. “Ik stopte met voetballen en had op twee jaar tijd al mijn zwarte gordel. Ik was er dan ook constant mee bezig. Drie maanden later had ik mijn eigen judovereniging met een twintigtal leden.”

Nu ze met zo’n 70 leden zijn, is het, vooral door de coronacrisis, puzzelen om de trainingen opnieuw te organiseren. “De leden onder twaalf jaar mogen effectief aan judo doen, maar natuurlijk mits heel wat voorwaarden zoals regelmatig de handen ontsmetten. Voor hen zijn het dus normale trainingen omdat ze geen afstand moeten houden. Voor diegenen ouder dan twaalf ligt dat moeilijker natuurlijk. Ik laat ze dan bijvoorbeeld judogerelateerde conditietrainingen doen waar ze ook plezier aan beleven.”

Ook de voorbije maanden probeerde Dick Tomme zijn leden bezig te houden door trainings-video’s op Facebook te plaatsen. “Dat was vanzelfsprekend wat beperkter, maar ik kreeg er veel positieve reacties op. Ik stak er dan ook wel veel werk en tijd in en was ongeveer een halve dag bezig met een filmpje. Het is goed dat we nu toch weer normalere trainingen kunnen geven“, besluit Dick Tomme. (MT)

Info: Jita Kyoei, 0485 86 84 73, jita.kyoei@telenet.be