Jongerenbeweging KAJ Lendelede klaar voor doorstart

Jeroen Vandewaetere wil met Iben Wannin en Anicha Stragier de KAJ en 't Sulferke' weer doen bloeien. (Foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

De KAJ was al een aantal jaren niet meer zo zichtbaar in Lendelede. Maar nu hebben twee enthousiaste jongeren, Ibe Wannin en Anicha Stragier, gesteund door volwassen begeleider Jeroen Vandewaetere, het heft in handen genomen. “Onze plannen zijn nu een beetje afgeremd door de coronacrisis, maar eenmaal we weer mogen samenkomen, gaan we er honderd procent voor”, zegt Jeroen.

Jeroen Vandewaetere (37) is jongerenbegeleider bij de KAJ en wil de jongerenbeweging na de coronacrisis nieuw leven inblazen. “Vroeger hadden we een vrij bloeiende vereniging met een veertigtal leden. Later nam de interesse voor onze lokale KAJ-afdeling af en ook het ledenaantal daalde. Jongeren die vrijwilligerswerk willen doen in een vereniging, zijn in deze moderne tijden waar sociale media een hoofdrol spelen niet zo gemakkelijk meer te vinden.

Maar ze zijn er nog wel. Iben Wannin en Anicha Stragier, die met mij het nieuwe bestuur van de KAJ uitmaken, zijn gelukkig wel jonge mensen die geloven in de uitbouw van een nieuwe KAJ. En daarbij wil ik hen helpen. Zelf stapte ik uit de kern toen ik 27 jaar was. Nu tien jaar later ben ik er terug bij als volwassen begeleider“, vertelt Jeroen.

Vanaf 14 jaar

Hij benadrukt dat de KAJ geen jeugdbeweging is, maar een jongerenbeweging. “Bij ons is iedereen welkom vanaf 14 jaar. Een maximum leeftijd staat er niet echt op. Zolang jij je jong voelt, is het oké! In ‘normale’ tijden komen we twee keer in de maand op vrijdag samen en organiseren we allerlei activiteiten zoals naar een film gaan kijken, een quiz, een fotozoektocht, enzovoort. En van zodra het kan, willen we dat opnieuw doen.”

De KAJ wordt ook weleens gelinkt aan het vroegere ACW, nu Beweging.net. “De KAJ kreeg wel nooit steun van de beweging waartoe we eigenlijk behoren. Maar we trokken altijd goed ons plan en leden zelfs nu geen financiële verliezen. Omdat we amper vaste maandelijkse kosten hebben en omdat we nog zo goed als niets investeerden in activiteiten. We hadden er wel al enkele gepland zoals Caster Fever, Movie Night en een Tribute to Graspop Metal Meeting. We zien wel wat nog kan als we opnieuw mogen samenkomen. Maar we zullen er dan zeker volop tegenaan gaan”, zegt Jeroen Vandewaetere overtuigd.

Klinkt de naam KAJ misschien niet wat té ouderwets, vroegen we hem nog. “Misschien, maar de meeste leden – en dat zijn er nu toch al een 20-tal, spreken niet over ‘we gaan naar de KAJ, maar wel ‘we gaan na ‘t Sulferke, de naam van ons lokaal op de Oude Gemeentekoer“, weet Jeroen Vandewaetere. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier