Jonger Dan Je Denkt kan weer fietsen: “Moorddiner en nieuwe truitjes jaar uitgesteld”

Vooraan v.l.n.r.: voorzitter Koen Dewulf, Sofie Verhanneman en Dries Geldof. Verder de leden die in groepjes van 20 fietsers hun wekelijks ritje afhaspelen. (Foto RB)
Redactie KW

Door de coronacrisis moesten de wielertoeristen van Jonger Dan Je Denkt hun fiets enkele maanden aan de haak hangen. Maar sinds enkele weken trekt de rood-zwarte brigade weer in verschillende bubbels de weg op.

“54 jaar geleden werd onze club opgericht, toen nog in lokaal De Wandeling bij Francine Vanacker in de Statiestraat”, vertelt voorzitter Koen Dewulf. “Later verhuisden we naar de Hagebos in de Sportman-Caracas, ons huidig lokaal. In 2009 begonnen we ook met met een damesploeg, die ook op woensdag toertjes rijdt. We rijden in vier categorieën en elk jaar is er een dag- en weekenduitstap, een activiteit om geld in het laatje te brengen, een tijdrit, een barbecue en een kampioenensouper. De aanwezigheidspunten en de tijdrit creëren de clubkampioenen.”

“We rekenen volgend jaar op de massale aanwezigheid van onze leden”

“De coronaperiode zette ook onze sport on hold. We bespraken online onze plannen om deze periode te overbruggen. Het plan om uit te pakken met nieuwe truitjes werd een jaartje uitgesteld, want wie zou ons nu willen financieren? Samen met de toneelvereniging waren we ook van plan om een moorddiner te organiseren in ons clublokaal, maar ook dat moesten we verschuiven naar 23 april 2021. Tijdens de lockdown pakten we wel uit met een coronachallenge. Met drie foto’s per week stuurden we onze leden fietsend naar monumenten, oorlogssymbolen of standbeelden in de regio. De foto’s werden gepost op Facebook en dat zorgde ervoor dat het groepsgevoel intact bleef. Wekelijks bekroonden we drie deelnemers. Die challenge loopt nog een paar weken verder. Financieel kunnen we dit jaar overbruggen en we rekenen volgend jaar op de massale aanwezigheid van onze leden op de activiteiten, waardoor we de coronacrisis hopelijk snel in de vergeethoek kunnen duwen.”

Damesteam

De 48-jarige Sofie Verhanneman is één van de dames die al jarenlang de voetriempjes aanspant bij JDJD. “We zijn niet enkel sportieve, maar ook sociale dames. Zo organiseerden we in het verleden al een fuif voor Think Pink. Hoe ik bij de club terechtkwam? Mijn echtgenoot was lid en in 2010 liet ik me ook overhalen. Momenteel fiets ik zo’n 6.000 kilometer per jaar, inclusief de buitenlandse trips voor het goede doel. Zo trok ik al drie keer naar de Vogezen en de Alpen en fietste ik de Italiaanse Stelvio op. Nu stonden de Dolomieten op de agenda, maar dat plan moesten we afblazen.”

Dries Geldof uit Bikschote kwam in 2010 bij de Langemarkse wielertoeristenclub terecht. “Als ex-voetballers van KFC Langemark maakten we met een drietal ex-spelers de overstap naar het wielertoerisme. Ik rijd in de A-groep aan een gemiddelde van 30 kilometer per uur over 70 à 110 kilometer.”

Vriendschapsband

“Het is een echt plezante en boeiende groep die de vriendschapsbanden tijdens het wekelijkse fietsen nauwer aanhaalt. We gaan aimabel met elkaar om. Na de rit volgt een extra etappe in ons lokaal. (lacht) Jaarlijks leg ik ongeveer 6.000 kilometer af. Soms neem ik ook deel aan eendaagse evenementen zoals Gent-Wevelgem voor liefhebbers. Fietsen is echt mijn grote hobby geworden.” (RB)

Opgericht in: 1954.

Voorzitter: Koen Dewulf nam in 2019 de fakkel over van Andy Lammers.

Aantal leden: 160.

Lokaal: De Sportman-Caracas op de Hagebos.

Bestuur: voorzitter Koen Dewulf, secretaris Bert Desmyter, Wouter Verhaeghe, Philip Degandt, Melissa Van Ackere, Liesbeth Boterdaele, Valérie Leupe, Kathleen Scheirlynck, Jurgen Vanbelleghem, Jean-Marie Carpentier en Andy Vandaele.