Jeugdverenigingen blikken vooruit naar de zomerkampen

Een archieffoto van de 'hardepleinspelen' van KAJ Anzegem tijdens hun zomerkamp in Werbomont in 2018 toen directe contactspelletjes nog georganiseerd mochten worden. © Iris Lemaire
Redactie KW

Op vrijdag 22 mei kwam het verlossende nieuws voor de jeugdbewegingen dat ze op kamp kunnen. Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) kondigde daarbij heel wat regels aan. De afgelopen week sprokkelden we een aantal reacties van een aantal Anzegemse jeugdbewegingen.

“We zijn ons buitenlands kamp met geheime locatie blijven voorbereiden”, begint Alexander Deruyter (26), hoofdleider KLJ Tiekakewa. “Met in ons achterhoofd dat de kamplocatie misschien moest veranderen. Die ligt wel binnen de 150 kilometer van de Belgische grens, maar we wachten nog op toelating van het betrokken land. Voor de zekerheid hebben we een aanvraag ingediend bij de gemeente of we ons KLJ-lokaal als back-up kunnen gebruiken.”

“Ook wij hebben onze voorbereidingen verdergezet”, stelt Iris Lemaire (22), hoofdleidster van KAJ Anzegem. “En in het slechtste geval hadden we al een Limburgkamp klaar voor volgend jaar. In ons geval gaat het over 22 leden en twee leiders, dus opsplitsen hoeven we alvast niet te doen. Aan iedereen zullen we vragen om handgel, mondmasker en handschoenen mee te brengen.”

Online inschrijvingen

“Eigenlijk zijn wij er altijd van uitgegaan dat de kampen zouden mogen plaatsvinden, al was het dan onder bepaalde voorwaarden”, zegt Kevin Vandaele (21), bondsleider KSA Ter Vichten en leider van de Kapoenen.

Onze kampinschrijvingen verlopen nu online en we zien dat het vlot loopt. Bepaalde Waalse burgemeesters beslisten om geen kampen te laten plaatsvinden in hun gemeenten. Hiervoor hoeven wij niet te vrezen, want wij zitten in Westouter, in ruime gebouwen van KSA nationaal.”

Meerdere bubbels

“Het tentenkamp voor de knapen en de jonghernieuwers vindt in Limburg plaats. De kinderen zullen in patrouilletenten slapen van ongeveer vijftien personen en de koks zullen dit jaar niet in de grote tent slapen, waar de keuken en het materiaalkot is. Zij zullen voor meerdere bubbels eten mogen maken, zolang ze een mondmasker dragen en de nodige handhygiëne aan de dag leggen.”

“Voor het tentenkamp zijn we met 54 leden. Daarbij komt dan nog de kook- en leidingploeg. Nu wachten we de inschrijvingen af, ondertussen stuurden we reeds onze gedetailleerde draaiboeken naar de koks en de ouders. De tijdschema’s zijn afgestemd op de planning van de KSA-meisjes. Qua ondersteuning kunnen we rekenen op de overkoepelende organisatie KSA Noordzeegouw die we vroegen om een groepsaankoop van ontsmettingsgel, handzeep en mondmaskers te overwegen. We zien het volledig zitten om er veilige en toffe kampen van te maken.”

We houden een contactenlogboek bij om te zien met wie we in contact gekomen zijn op welk moment

“We zijn met 35 leden en vijf leiding in totaal”, zegt de hoofdleider van KLJ Tiekakewa. “Op het kamp zelf zullen we directe contactspelletjes vermijden. Dus dingen doorgeven via de mond gaan we bijvoorbeeld niet doen. We houden een contactenlogboek bij om te zien met wie we in contact gekomen zijn op welk moment. In functie van extra handhygiëne zullen we extra zeeppompjes en ontsmettingsgel voorzien. Vermits onze leden allen 16-plussers zijn, zullen we hen enkel dienen aan te sturen. Verder zullen we extra waakzaam zijn voor ziektesymptomen en meer rustmomenten voorzien. Iedereen zat op het nieuws te wachten, dus we kijken ernaar uit om weer samen te zijn en weer verhalen te kunnen vertellen. Met al onze vragen kunnen we terecht bij KLJ nationaal en de Jeugddienst van Anzegem.”

Minder inkomsten

Wat het financiële luik betreft, horen we dat door het wegvallen van kasacties, er minder inkomsten geweest zijn. “We hebben geen evenementen moeten afgelasten”, vertelt Iris Lemaire. “Wel ging onze jaarlijkse carwash en paaseierenverkoop niet door. We zullen dan ook zuiniger moeten omspringen met ons kampbudget.”

“Onze jaarlijkse koekjesverkoop deur aan deur hebben we nog kunnen afronden, de voorverkoop wel”, vertelt hoofdleider Deruyter. “Dankzij deze verkoop en doorheen de jaren bouwden we een sterke financiële buffer op. Indien ons jaarlijkse quiz- en eetfestijn in oktober niet kan plaatsvinden, zal dat wel een inkomensverlies betekenen als grootste kasactie.”

Waterspelletjes op het grootkamp van KSA Ter Vichten in 2017.
Waterspelletjes op het grootkamp van KSA Ter Vichten in 2017.© gf

“Ons jaarlijks strandbal op 18 april hebben we moeten afgelasten”, aldus de KSA-leider. “Los van de winst viel het qua financieel verlies nog mee doordat we dit een maand op voorhand wisten. Ik ben zeker dat de KSA-meisjes minder geluk hadden. Minder dan 24 uur op voorhand kregen zij te horen dat hun Neonnacht niet mocht doorgaan. Qua gemaakte kosten is dat dan een heel ander plaatje. We plannen een alternatief op 19 september voor onze traditionele stoofvlees met frietjes op het einde van het kamp. Wat eventuele steun van de gemeente betreft, zeggen we er alleszins geen neen tegen”, glimlacht de gedreven bondsleider.

“Wij hopen op wat extra subsidies doordat we zo goed als geen inkomsten hadden dit jaar”, besluit Iris Lemaire.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier