Jeugdhuis UzUz wil rotjaar redden met pop-up zomerbar

(foto TVA)
Redactie KW

Net als bij alle andere verenigingen heeft de coronacrisis er ook bij jeugdhuis UzUz stevig ingehakt. Het virus betekende een extra dreun bovenop de pech die ze eerder te verwerken kregen. In februari werd hun vaste uitvalsbasis langs de Brugsebaan gesloten, omdat het pand door stabiliteitsproblemen als onveilig werd beschouwd. Maar er schijnt licht aan het eind van de tunnel: een leuke zomerbar onder de noemer Uzn’ Pop-up moet de jeugdwerking opnieuw op de kaart zetten.

Even terug naar halverwege februari van dit jaar. De jongeren van jeugdhuis UzUz moesten in allerijl hun vaste stek in de Brugsebaan 61 verlaten, toen een stabiliteitsonderzoek aantoonde dat onder meer de dakstructuur niet meer veilig was. “Dat was een stevige tik, want onze werking was net heel goed bezig”, blikken bestuursleden Neal Van Bellingen (19), Chayenne Vanhoucke (20), Pjotr Markey (19) en Imani Pauwaert (21) terug. “Blijkbaar kon het gebouw amper een derde van de noodzakelijke draagsterkte garanderen, wat natuurlijk veel te weinig is als je bijvoorbeeld een feestje organiseert.”

Voor hun streekbierenavond vonden de jongeren nog onderdak in zaal Oud Stadhuis, een Peaky Blinders-thema-avond moest afgelast worden. “Van de stad krijgen we alvast de nodige steun. Zo mogen we gebruik maken van de vergaderzalen in jeugdsite Torp. Ook voor andere bijeenkomsten kunnen we gebruik maken van de stedelijke infrastructuur. Alleen: toen de coronacrisis uitbrak, konden we niet meer samenkomen. Ach, het is superjammer dat we én onze vast thuis kwijt zijn én het coronavirus stokken in de wielen stak.”

Gezellig terras

Maar dat betekent niet dat de jongeren de kopjes lieten hangen, integendeel. “We speelden al langer met het idee om een zomerbar, zeg maar een pop-up, in te richten”, pikt het bestuur in. “Vlabij Torp, op het einde van de Pol Gernaeystraat, kregen we de toestemming om op een grasveldje een gezellig en zomers terras in te richten. Zo kunnen we toch nog zorgen voor inkomsten om onze werking te garanderen én tegelijk de lokale jeugd een toffe activiteit aanbieden. Want Gistel telt dan wel veel cafés en horecazaken, maar die richten zich eerder op een iets ouder publiek. De werking van jeugdhuis Shibam in Snaaskerke is gestopt, jeugdhuizen Forum in Moere of ‘t Scharnier in Oudenburg en de uitgaansbuurt van Oostende zijn toch een eindje van ons verwijderd. Kortom: een jeugdwerking in het centrum van onze stad is dus echt wel nodig. Hiermee willen we met onze zomerbar aan tegemoet komen.” De opbouw is begin deze week gestart.”

Drankvergunning

De stad stelt twee houten chalets en toiletten ter beschikking, de jongeren richten de site zelf in. “Er zal plaats zijn voor minstens zeventig bezoekers. We zorgen voor houten zitmeubelen, sfeervolle verlichting en decoratie. In een gezellig kader zullen we tal van lekkere dranken aanbieden, waaronder sterke bieren van brouwerij Halve Maan,Finley mojito, cider, bellini, wijn en – jawel (lachen) – zelfs het bier Corona, dat intussen weer op de markt wordt gebracht. Als jeugdhuis mogen wij drie keer per jaar een vergunning aanvragen om sterke drank te serveren. We hebben nog één aanvraag over en zullen die indienen voor een bepaalde thema-avond.” De jongeren plannen nog thematische activiteiten, zoals een quiz en kleine optredens.

Buurtbewoners

Vanaf zaterdag 11 juli om 20 uur is het grote publiek – jong en iets ouder – welkom. “We zullen vanaf dan elke vrijdag en zaterdag open zijn van 20 tot 1 uur en op zondag van 14 tot 22 uur en dit tot het einde van de zomervakantie”, geven ze mee. “We beseffen dat er omwonenden zijn die met vragen zitten, maar we hebben een gericht communicatieplan uitgewerkt. Daarbij verspreiden we een bewonersbrief, bellen we ook persoonlijk bij de buurtbewoners aan en nodigen we ze allemaal uit op een drankje. Hiervoor schenken we de omwonenden twee drankbonnetjes. We hopen alvast op een goede samenwerking en willen klinken op een mooie zomer, waarbij we de miserie van de afgelopen maanden kunnen vergeten.” (Timmy Van Assche)

UzUz

Voorzitter: Neal Van Bellingen (19)

Aantal leden: 22, onder wie vijf bestuursleden Neal, Chayenne, Pjotr, Imani en Milan De Ly.

Opgericht: in 2006, met als doel een ontmoetingsplaats creëren voor jongeren en jongvolwassenen. Het activiteitenaanbod bestaat uit quizzen, optredens, fuiven, filmavonden en andere ontspannende activiteiten. Het bestuur dat de kring veertien jaar geleden boven de doopvont hield, bestond uit voorzitter Klaas Steen, ondervoorzitster Steffi Luysen, secretaris Dimitri Derwa, penningmeester Vincent Defreyne en bestuursleden Ivo Maene, Sofie Luyens en Hannelore Debeir.