Jeugdhuis De Korre ziet het aantal bezoekers dalen door corona

Tegenwoordig vinden veel minder jongeren de weg naar jeugdhuis De Korre. Nochtans verloopt alles hier coronaproof. (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Jeugdhuis De Korre bestaat in 2021 dertig jaar, maar beleeft nu haar moeilijkste jaar ooit. Corona doet veel jongeren wegblijven uit het jeugdhuis. “We roepen de jongeren op om niet weg te blijven uit de jeugdhuizen. Alles verloopt hier coronaproof”, aldus Olivier Vanheste (27) van Jeugdhuis de Korre.

Jeugdhuis De Korre in de Lonchamplaan is bijna dertig jaar een vaste waarde in Mariakerke. Het jeugdhuis, gelegen naast skatepark De Veiling, is een ontmoetingsplaats voor jongeren van 12 tot 25 jaar. “Het jeugdhuis werd opgericht in 1991”, vertelt Olivier Vanheste. “Enkele oudere ‘jongeren’ vonden dat jongeren geen plaats hadden in Mariakerke waar ze samen konden komen. Zo ontstond het idee om een jeugdhuis op te starten. Met succes, want bijna 30 jaar later zijn we er nog steeds.”

Het jeugdhuis wordt voor 50.000 euro per jaar gesubsidieerd door de stad. “Daardoor kunnen we een persoon vast in dienst betalen die dan mee verantwoordelijk is voor het jeugdhuis. De andere verantwoordelijken worden door Vlaanderen gesubsideerd”, gaat Olivier verder. “Zelf ben ik verantwoordelijk voor het personeel en de vrijwilligers in ons jeugdhuis. Ik zorg er dan voor dat de lonen correct betaald worden en dat alle administratie voor onze vrijwilligers in orde is.”

Hulp van vrijwilligers

“Hoeveel vrijwilligers we hebben? We kunnen telkens rekenen op zo’n 20 vrijwilligers. Die bemannen dan de bar of helpen mee bij andere taken binnen het jeugdhuis. Zonder die vrijwilligers zou het allemaal veel moeilijker verlopen. We zijn hen dus erg dankbaar dat ze hun vrije tijd in ons jeugdhuis willen stoppen.” In De Korre is iedereen welkom; de deuren staan wagenwijd open voor iedereen die van het jeugdhuis wil proeven. “We richten ons wel op jongeren binnen een bepaalde leeftijdscategorie, maar eigenlijk willen we een jeugdhuis zijn voor iedereen. Iedereen die jeugdig van zin is, is bij ons welkom”, lacht Olivier. In het jeugdhuis valt van alles te beleven. “We hebben enkele gamecomputers ter beschikking van de jongeren, maar ook een Playstation. Daarnaast kan je bij ons ook gewoon rustig een film bekijken of je eigen muziek draaien. Ook wie liever gewoon rustig een drankje drinkt aan de bar is meer dan welkom.”

Schitterende ideeën

Op de eerste verdieping kunnen jongeren zich uitleven in het ‘Ondernemend Makerslab’. “Er komen heel wat ondernemende jongeren over de vloer in ons jeugdhuis. Die jongeren zitten vaak vol schitterende ideeën. Die ideeën kunnen ze in ons Ondernemend Makerslab uitwerken. We hebben daarvoor materiaal ter beschikking. Onze jongeren krijgen begeleiding in het bereiken van hun doel”, aldus Olivier. Het Ondernemend Makerslab is open op woensdag van 14.30 tot 22 uur, op donderdag van 16 tot 20 uur en op zaterdag van 14 tot 21 uur.

Het jeugdhuis heeft ook een muzikaal kantje. “We hebben drie muzieklokalen ter beschikking. Twee lokalen worden verhuurd aan lokale bands, maar en derde lokaal stellen we ter beschikking van onze jongeren. Daar kunnen ze hun eigen muzikale ideeën uitwerken. En het moet gezegd: sommigen hebben echt wel talent. Onze projectmedewerker Jarno helpt de jongeren op weg in de wereld van de muziek. Onze leden kunnen voor amper anderhalve euro per sessie gebruikmaken van een mengpaneel, drumset, gitaarversterker, basversterker, een microfoon en twee monitors.”

Tegenwoordig mogen jongeren zich in bubbels van 50 binnen de jeugdhuizen bewegen. Maar daar komen ze bij De Korre voorlopig niet meer aan. Als we op zaterdag het jeugdhuis binnenstappen zitten er amper een achttal jongeren.

“Voor een zaterdagmiddag is dat erg weinig”, zucht Olivier. Volgens mij zijn veel ouders bang om hun jongeren naar de jeugdhuizen te sturen. Ze zijn bang om besmet te geraken met het coronavirus. Maar ik kan ze verzekeren, alles verloopt hier coronaproof. We zorgen voor voldoende ontsmetting, dragen constant ons mondmasker en zorgen voor zo weinig mogelijk contact. Maar ik snap het ergens ook wel. Eigenlijk ben ik heel trots op onze jongeren. Ze gaan er allemaal goed mee om. Ze volgen steeds de regels en daar ben ik blij om. Het gaat niet alleen om hun eigen gezondheid, maar ook om dat van hun naasten”, besluit Olivier.

Openingsuren

Het jeugdhuis is open op woensdag van 14.30 tot 22.30 uur, op donderdag van 16 tot 20 uur, op vrijdag kan je er terecht van 16 tot 24 uur en op zaterdag vanaf 14 tot 24 uur. Jeugdhuis De Korre is terug te vinden op Facebook, Instagram of op www.jhdekorre.be.

Jeugdhuis De Korre

Opgericht in: 1991

Voorzitter: Gilles Debruyne. Het jeugdhuis kan rekenen op een dagelijks bestuur van vijf mensen: Gilles Debruyne (voorzitter), Arno Dickburt (ondervoorzitter en penningmeester), Wout Vanderleen (secretaris) en Olivier Vanheste (personeelsverantwoordelijke).

Aantal leden: Naast het bestuur staan ook nog eens een twintigtal vrijwilligers in voor het dagelijks runnen van het jeugdhuis.

Lokaal: Sinds het ontstaan van het jeugdhuis in 1991 heeft het jeugdhuis haar onderkomen in de Longchamplaan 29.