Ieperse Badminton Club naar nieuwe badmintontempel met dubbel gevoel

We zien v.l.n.r. voorzitter Thijs Deweerdt, secretaris Gerda Waterbley, recreanten- en communicatieverantwoordelijke Sandy D'haene, jeugdverantwoordelijke Nick Provoost, penningmeester Matthijs Florissoone, webbeheerder Rens Bonnez en competitieverantwoordelijke Liesa Deberdt. Technisch verantwoordelijke Karl Pannekoucke en jeugdverantwoordelijke Ganna Saelens ontbreken op de foto. © DS
Redactie KW

Vorige week donderdagavond mocht de Ieperse Badminton Club (IBC) voor de eerste keer trainen in hun nieuwe accommodatie. Verrassend genoeg waren de leden niet over de hele lijn tevreden over de nieuwe sporthal van het Minneplein.

“De sporthal zelf is prachtig en heeft, qua demping en visibiliteit van de speellijnen, een ideale vloer om op te badmintonnen”, zegt voorzitter Thijs Deweerdt. “Maar er zijn ook minpuntjes. Zo heeft het ontbreken van een zaalwachter tot gevolg dat je er alleen voor staat bij eventuele problemen, zoals bijvoorbeeld met de toegangsbadges. Of als de interclubontmoeting wat uitloopt doven de lichten automatisch op het voorgeprogrammeerde uur en dan kun je ze niet meer inschakelen. Het ontbreken van een cafetaria zorgt er ook voor dat het sociale aspect minder aanwezig is na de training of wedstrijd. Los daarvan zijn we wel tevreden met onze eigen badmintontempel, waar vanaf nu alle speelmomenten, trainingen en interclubs zullen plaatsvinden.”

Gestaag gegroeid

“De IBC is opgericht in 1986 en werd groot onder het voorzitterschap van Ghislain Bonnez”, vertelt de huidige voorzitter. “Hij zat van 1992 tot 2013 in het bestuur, waarvan 14 jaar als voorzitter. In die periode zijn we gestaag gegroeid van een 30-tal leden tot rond de 150 à 160. Dat aantal is de laatste jaren vrij stabiel gebleven en bestaat voor ongeveer de helft uit jeugdspelers. In 1999 werd een eerste herencompetitieploeg opgericht, maar ondertussen hebben we ook gemengde- en damesploegen. Vorig seizoen, abrupt afgebroken door corona, zijn onze eerste en tweede gemengde ploeg zelfs kampioen geworden. We hebben een 30-tal competitiespelers in onze club, waarvan bijna de helft komt uit onze eigen jeugdwerking.”

Wereldrecord

In het verleden was de IBC bekend voor hun uitstekende organisaties. “Zelfs in de oude sporthal hadden we een fantastische infrastructuur. Zo mochten we in 2016 het Belgisch Kampioenschap voor de jeugd organiseren en er wordt steevast op ons gerekend wanneer de ‘InterProvinciale JeugdOntmoeting’ of IPJO de West-Vlaamse kant opkomt. Op dit jaarlijks terugkerend tweedaags toernooi nemen per leeftijdscategorie de beste kinderen per provincie het tegen elkaar op. Tijdens de openingsceremonie van 2014 hebben we het wereldrecord voor meest aantal verschillende deelnemers in één badmintonrally verbroken. Yves Leterme kreeg toen de eer om de eerste slag uit te delen.”

We leren dat badminton bij IBC alvast een heel betaalbare sport is. “Lidgeld bij ons bedraagt 100 euro per jaar. Hiervoor krijg je drie vrije speelmomenten per week, twee trainingsmomenten voor de jeugd, interclub voor de competitiespelers, verzekering en een t-shirt van de club.”

In Flanders Fields

Zowel in oktober als januari staat er een sportief badmintonhoogtepunt op het programma. “In oktober is dat ons internationaal In Flanders Fields Tournament (met deelnemers uit Engeland en Frankrijk en prijzenpot van 1500 euro, red.), waarvan we nu nog niet weten of het zal kunnen plaatsvinden. Daarnaast is er eind januari altijd de KW-cup voor jeugdspelers tot 19 jaar.”

Van midden maart tot begin juni kwamen de IBC-leden niet meer aan spelen toe. “Ondertussen hebben we de draad weer opgepikt, weliswaar met de nodige veiligheidsmaatregelen. We hopen een volwaardige jeugdtraining te mogen opstarten in september.” (DS)

Ieperse BC

Opgericht in: 1986.

Aantal leden: 150 à 160.

Voorzitter: Thijs Deweerdt.

Locatie: Sporthal Minneplein.

Info: www.iepersebc.be

Er zijn vrije speelmomenten op dinsdag van 20.30 tot 22.30 uur, op donderdag van 20 tot 22 uur en op zondag van 9.30 tot 12 uur. De jeugdtrainingen vinden plaats op dinsdag van 19 tot 20.30 uur en op zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur.