Het Zonnepalet Veurne kijkt uit naar expo ‘Portret’ in oktober

© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het was een verademing voor de creatieve zielen van kunstenaarsvereniging Het Zonnepalet toen ze na maanden lockdown weer hun teken- en schilderattributen konden bovenhalen in hun atelier in De Zonnebloem. Wat hadden ze hun wekelijkse bijeenkomsten gemist…

Raymond Dewaele, huidig penningmeester en voormalig voorzitter, schetst de historiek: “Toen Jef Vanbeveren en Hubert Bruynooghe in 1992 de vereniging stichtten, was die oorspronkelijk bedoeld voor gepensioneerden. Jef had academie gevolgd in Koksijde en stond in voor de begeleiding en opleiding van de nieuwe leden. Hubert bekommerde zich om de administratie en de financiën. Na één jaar hadden ze al een tentoonstelling op het getouw gezet, die nieuwe leden opleverde. Toen ontfermde Marcel Antonissen, een begenadigd schilder, zich over de leden. In 1996 kwam Denis Dewitte als bekende aquarellist erbij. De vaste groep groeide uit tot een 20-tal leden. Vandaag zijn we met 35, en er zijn nu ook jonge veertigers bij! Ik nam na tien jaar de voorzittersfakkel over van Jef, Frans Defoor werd ondervoorzitter en Herbert Clarebout penningmeester. Clubs onder toezicht van OCMW Zonnebloem moesten toen volledig zelfstandig worden met een eigen bestuur en statuten. Vanaf toen organiseerden we elk jaar een uitstap met museabezoek en een souper met onze partners. Door bemiddeling van Robert Van Praet kregen we toelating om in het Spaans Paviljoen te exposeren. Onder impuls van Denis Dewitte ontstond ‘Toeren en Loeren’. Elk jaar in december stellen dan diverse kunstenaars op verschillende locaties in Veurne hun werk voor.”

Waaier aan activiteiten

Huidig voorzitter Mireille Gaytant staat in voor de administratie, organisatie, coördinatie en de contacten met de scholen. Ondervoorzitter Monique Boussemaere is het manusje-van-alles en zorgt onder meer voor de finissage bij expo’s. Bestuurslid Danielle Görller organiseert de jaarlijkse uitstap (samen met Koen Ooms), de workshops en zet zich in voor de groepstentoonstelling. John Cauwelier is de man achter de schermen die de powerpoints maakt voor de scholen, schilderijen ophangt op expo’s, samen met Jef Seurinck. Ook Danny Peperstraete steekt de handen uit de mouwen bij het maken van frames en het ophangen van de panelen voor de kunstwandeling. Koen Ooms zorgt voor de teksten van de kunstwandeling. Als begeleiders waren er Jef Vanbeveren, Marcel Antonissen, Denis Dewitte, Luc Hendryckx, Aimé Dejonghe en Norbert Vanneuville. Die laatste zet zich in voor de workshops, zoals de kunst van grisailles, portretschilderen en diverse aspecten van tekenen en schilderen, kleuren en vormen.

“Er waait een nieuwe wind door Het Zonnepalet”, vertelt Mireille trots. “In 2018 hadden we in één week maar liefst drie expo’s: in het Spaans Paviljoen, de Sint-Walburgakerk en het schilderen op straatstenen tussen de twee locaties. Dat laatste is ons allemaal bijgebleven, we voelen het nog in onze knieën! Dat leidde ook tot het organiseren van een kunstwandeling, samen met Stad Veurne. De eerste had als thema ‘Vlaamse Meesters’ en er namen 12 leden aan deel. Dit jaar is het thema Will Tura en Willem Vermandere: 14 leden schilderden elk een paneel met verwijzing naar een van hun liedjes. De kunstwandeling is 2,2 km lang en loopt nog tot 1 juni 2021. De brochure is gratis te verkrijgen bij Visit Veurne.”

200 opkikkertjes

Ook vorig jaar stond er heel wat op het programma: de hobbybeurs, de expo Bruegel anders gezien met 45 schilderijen, het ‘tableau vivant’ van de boerenbruiloft, de uitstap naar het kasteel van Gaasbeek en het openluchtmuseum ‘De blik van Bruegel’ in Dilbeek, Open Monumentendag in Kasteel Beauvoorde, Erfgoeddag, bezoek aan kunstmarkten en expo’s, kidsdag in het Bakkerijmuseum, schilderen in lagere scholen, ‘Toeren en Loeren’…

Tijdens de lockdown skypeten de leden elke week. Onder impuls van Danielle Görller werd telkens een schilder – en een van zijn schilderijen – besproken. “Onze leden schilderden 200 kaartjes als opkikker voor de bewoners van wzc Ter Linden, elk vanuit zijn kot”, voegt Mireille eraan toe. “We zijn sinds 15 juni weer gestart met de wekelijkse schilderbijeenkomsten, met telkens maximum 15 leden. Hopelijk kunnen we op 1 september met de hele groep weer starten. We hopen zo dat onze expo Portret van 2 tot 11 oktober kan doorgaan in het Spaans Paviljoen, en hopelijk ook ‘Toeren en Loeren’ in december. En of we subsidies krijgen volgend jaar is nog de vraag!”

Mireille Gaytant. (foto MVO)
Mireille Gaytant. (foto MVO)

Het Zonnepalet


Opgericht in: 1992 door Jef Vanbeveren en Hubert Bruynooghe als hobbyclub voor gepensioneerden.

Voorzitter: Mireille Gaytant zet op 1 september haar vijfde jaar in als voorzitter. Zij nam de fakkel over van Herman Cosman, die verstek moest geven wegens ziekte. Hij volgde Raymond Dewaele op, die zich net als zijn voorganger Jef Vanbeveren tien jaar als voorzitter inzette.

Ledenaantal: gestart met een 10-tal. De groep groeide tot een 20-tal vaste leden, vandaag zijn dat er 35.

Lokaal: in dc De Zonnebloem.

Info: mireille.gaytant@telenet.be