Helena Van Tichelen (19) ontvangt Young Women in Public Affairs-award van Zonta Waregem

Greet Deprez, Helena Van Tichelen en Sabine Slegers. © SV
Redactie KW

De award is een erkenning voor jongedames van 16 tot en met 19 jaar die zich onderscheiden door sociaal engagement en leiderschap.

Aan de award is een geldprijs van 500 euro verbonden. Voor deze gelegenheid hadden wij een gesprek met Sabine Slegers, jurylid van het Advocacy Comité dat verantwoordelijk is voor de uitreiking van de Award, Greet Deprez lid van het Comité voor Pers en Communicatie, en de 19-jarige laureate Helena Van Tichelen.

Waarom kozen jullie voor Helena?

“In het jurygesprek met de kandidates viel Helena direct op”, verklaart Sabine Slegers. “Op een foto zie je haar als meisje van vijf. In de ene hand haar knuffel, het beschermende in haar, en in de andere hand een kaart. “Volg me maar, ik ken de weg”, bleef ze zeggen tegen haar ouders. Op haar twaalfde maakte Helena kennis met Somival. Ze was onder de indruk van de vrijwilligers en wilde ook helpen. Ze was echter te jong, 16 jaar is de minimumleeftijd. Toch bleef ze aandringen tot uiteindelijk de status van ‘aspirant-begeleider’ in het leven werd geroepen. Vandaag helpt ze nog elke zaterdagvoormiddag bij de zwembegeleiding van andersvalide medemensen. Helena volgt de richting Wetenschappen-Wiskunde in het Sint-Paulus campus Hemelvaart in het zesde jaar. Hier deed ze vorig jaar mee aan de klimaatbetogingen. Daarnaast zet ze zich in voor het klimaat via lezingen aan medestudenten en volwassenen.”

Hoe komt zo’n kandidatuur voor de YWPA-award tot stand?

“Vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in zowel publieke als politieke functies en in bedrijven. Onze slogan is Empowering Women’. We willen dat meisjes en vrouwen in het algemeen opkomen voor zichzelf en leiderschap tonen”, legt Greet uit. “Voor de YWPA richten we ons specifiek tot jongedames die zich blijvend inzetten. Dit is echter niet zo eenvoudig. Onze Vlaamse meisjes zijn bescheiden en vaak helemaal niet op zoek naar erkenning. Ik ken Helena door haar passie rond de klimaatacties op school en heb haar toch een zetje gegeven om zich kandidaat te stellen voor de award.”

De kandidates moesten zichzelf voorstellen aan een jury?

“Je krijgt deze award natuurlijk niet zomaar. Helena stelde zichzelf inderdaad voor aan de hand van een presentatie. Onze jury bestaat uit zes Zontaleden en Helena maakte direct indruk. Ze deed het ongelofelijk goed. Vol overtuiging en enthousiasme vertelde ze ons haar verhaal. Ze ging nog verder en trad in discussie met ons over de gevolgen van de klimaatwijzigingen”, vertelt Sabine. “Alle keuzes die ze maakt, bevestigen haar blijvende inzet en sociaal engagement.”

Helena, dat was allemaal best spannend voor jou?

“Ik was eerst niet echt overtuigd. Maar mijn mama heeft mij mee over de streep getrokken. Ik heb op school al verschillende lezingen gehouden rond klimaatproblemen, en heb het voorbije jaar veel bijgeleerd over hoe ik met volwassenen moet praten en hoe ik moet argumenteren. Dat heeft zeker geholpen.”

Je hebt best al heel wat gedaan op zo’n jonge leeftijd.

“Als kind had ik het eigenlijk moeilijk, ik had het gevoel machteloos te zijn. Zo mocht ik niet meer naar het nieuws kijken, omdat dit een veel te negatieve impact op me had”, vertelt Helena. “Toen ik de vrijwilligers bij Somival ontmoette, wist ik dat dit iets voor mij was. Ik ben blijven aandringen en nu zijn er al verschillende jongeren in mijn voetsporen getreden. Daarnaast heb ik ook meegeholpen met de klimaatspijbelaars. Ik hou van de natuur en ik had ook het gevoel dat het allemaal niet snel genoeg ging. Ik regelde de treintickets en heb ervoor gezorgd dat van mijn klasgenoten iedereen minstens één keer van de partij was.”

Wat wil je verder nog doen, Helena?

“Ik wil nog zoveel doen! Nieuwe dingen ontdekken, kinderen en vrouwen helpen die het niet zo goed hebben en meewerken aan oplossingen voor klimaatproblemen. De keuze om bio-ingenieur te worden, laat mij toe om dit alles te doen én bevat daarbij nog eens al mijn lievelingsvakken zoals wiskunde en wetenschappen. Alles blijft mogelijk. Vandaag ben ik al tevreden als ik een persoon kan overtuigen om geen plastic zakjes meer te gebruiken.”

Weet je al wat je met de centen van de award gaat doen?

“Een deel gaat naar Somival. We kunnen elke euro gebruiken. Daarnaast mag ik mee naar een lezing van Jeanne Devos. Zij is echt een van mijn helden en ik ga hiervoor een deeltje opzijzetten. Dan heb ik nog wat geld over om te doneren aan een organisatie die zich inzet voor het milieu, maar ik heb nog niet bepaald aan wie ik het ga schenken.” (SVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier