Gezinsbond Vladslo organiseert maandelijks een activiteit voor de leden

We zien vooraan, v.l.n.r. Tilde Damman, Greta Tryhou en Klara Vandevyvere. Op de 2de staan Lieve Demeyere, Marlies Vander Faeillie, Sarah Debergh en Bernadette Ryckewaert en helemaal achteraan Fillip Lauwyck, Lieve Colaert, Lies Goemaere, Stefanie Simoens, Willy Follet. , Greet Degrieck e, A,ja Degrieck kon er op het moment van de foto niet bij zijn. (foto ACK)
Redactie KW

De Gezinsbond is al jaren een gevestigde waarde in Vladslo. “Op dit moment tellen we 102 gezinnen die lid zijn. Dat aantal varieert ieder jaar maar schommelt altijd rond de 100”, vertelt bestuurslid Lieve Colaert (42). Ook hier verstoorde corona de afgelopen maanden de werking. “Zo moesten we verschillende activiteiten annuleren.”

De Gezinsbond organiseert regelmatig verschillende activiteiten voor haar leden. “Het bestuur komt zes maal per jaar samen met nog een extra vergadering rond de Sint. Sinds 1983 doen we immers iets rond de aankomst van de Sint”, vertelt penningmeester Greta Tryhou (71). “Voor de leden wordt iedere maand iets georganiseerd behalve in de maanden juli en augustus. Vroeger deden we ook vaak uitstappen met de bus, naar bijvoorbeeld het Land van Ooit. De deelnameprijs busvervoer en ingang bedroeg toen samen 500 Belgische frank, zo’n 12,50 euro dus, maar dat kan vandaag niet meer. Enerzijds omdat de mensen heel vaak zelf ergens naartoe gaan en anderzijds omdat de tarieven voor de bus en de ingangsprijzen van parken fel gestegen zijn. In de plaats daarvan focussen we nu op lokale activiteiten. We zoeken zelf originele en leuke plekken in de omgeving om daar dan samen met de leden een fijne dag te beleven.”

Wegvallen activiteiten

Dit jaar is het qua activiteiten ook bij de Gezinsbond heel stil geweest. “Mannen aan de kook, waarbij de mannen gerechten zouden maken met producten van De Heerlijkheid in Vladslo en het paas- en moederdagontbijt werden geannuleerd. Op het paasontbijt verwelkomen wij normaal een 100-tal personen. Ook de avondwandeling viel in het water. De geplande kinderanimatie tijdens de kermis en de feestweek ‘100 jaar Gezinsbond’ worden verplaatst naar volgend jaar”, vertelt Lieve. “We hebben eigenlijk niets kunnen organiseren om wat centen in het laatje te brengen. We krijgen wel een toelage van de stad en dat is iets meer dan vorig jaar.”

Toch kijkt de Gezinsbond hoopvol naar de toekomst. “We willen vooral blijven inzetten op leuke, gezellige en voor iedereen haalbare evenementen en uitstappen. Verder willen we ook nog boeiende culturele zaken organiseren. Van zodra het weer kan, gaan we ook weer op bezoek bij de gezinnen met een pasgeboren baby om hen uitgebreid kennis te laten maken met onze werking. Zij kunnen een jaar gratis lid worden”, zegt Lieve Colaert.

“Tot slot proberen we om regelmatig nieuwe bestuursleden aan te trekken. Zij kunnen met een frisse blik kijken naar onze werking en hebben misschien wel originele ideeën voor activiteiten voor de leden. De Gezinsbond is er voor en door de leden, daar werken we samen aan”, besluit Lieve Colaert. (ACK)

Gezinsbond Vladslo

Voorzitter? Filip Lauwyck (55), sinds 2005. Sinds 1991 was hij lid van de gezinsbond. Het bestuur bestaat uit twaalf bestuursleden van verschillende leeftijden maar alle bestuursleden zijn gelijkwaardig.

Ledenaantal? 102.

Werking? Het lokaal organiseren van activiteiten voor gezinnen, zowel voor jonge als minder jonge gezinnen. Zo worden er fiets- en wandel-activiteiten en culturele evenementen voorzien. Sommige activiteiten zijn enkel toegankelijk voor het bestuur en de leden van de Gezinsbond maar heel vaak kunnen ook niet-leden deelnemen aan de activiteiten.