Geen Sint-Cecilia voor De Ware Vrienden: “Niet repeteren betekent inboeten aan kwaliteit”

De Ware Vrienden op hun enige optreden dit jaar, de aanstelling van de nieuwe pastoor in januari. © GJZ
Redactie KW

Normaal zouden de muzikanten van De Ware Vrienden morgen – zaterdag – hun patroonheilige Sint-Cecilia vieren. Dat kan door corona niet plaatsvinden. Dit jaar hadden ze slechts één optreden en ook het aantal repetities werd fel gereduceerd. Voorzitter Jef Vancauwenberghe vertelt over de impact van corona op de muziekvereniging.

De 73-jarige Jef Vancauwenberghe, al jarenlang voorzitter van muziekvereniging De Ware Vrienden, mag zijn speech voor het Sint-Ceciliafeest nog even opbergen. Morgen, zaterdag, had men normaal op feestelijke wijze de patroonheilige moeten vieren. Volgende week zondag stond dan de optocht door de gemeente op het programma. Geen van beiden kan door de coronamaatregelen plaatshebben. Er valt volgens de voorzitter ook niet veel te vieren na een jaar zoals dit. “Met de aanstelling van de pastoor begin dit jaar hadden we ons enige optreden. Het Lenteconcert, de jaarlijkse uitstappen naar De Haan en Wenduine, de optredens in de gemeente, ons concert met de kermis… Het viel allemaal weg.”

Draaiboek

Ook de repetities werden een tijdlang gestopt. “Halfweg maart, in volle voorbereiding van ons Lenteconert, hebben we de repetities ‘on hold’ gezet tot eind augustus. Toen werd er gerepeteerd onder de strenge covidvoorwaarden. Er werd een heel draaiboek samengesteld hoe er veilig kon geoefend worden. Voor de blazers kwamen daar nog extra maatregelen bij. Uitzicht op optredens waren er niet. Het was louter repeteren”, aldus de voorzitter.

Ik voel dat de mensen nood hebben aan repetities

De muzikanten waren blijkbaar blij met het hernemen van de repetities, want er waren telkens zo’n 40 van de 55 muzikanten aanwezig en bij de jeugd was men met 30 op 35 bijna volledig. Dat stemde de voorzitter gelukkig. “Ik voel dat de mensen nood hebben aan repetities. Het terug samen musiceren. Op sociaal vlak is dit ook heel belangrijk. Na de repetities nog eentje drinken in de bar is goed om de vriendschapsbanden aan te scherpen, al bleef deze de jongste weken ook gesloten. Twee weken terug werden ook de repetities opnieuw stopgezet.”

Toekomst

Naast het verlies van het sociaal contact vreest Jef Vancauwenberghe ook een financiële tegenslag. “Spelen of niet, de kosten lopen verder op. Enerzijds dienen de instrumenten en kledij verder onderhouden te worden, want weet dat instrumenten die niet bespeeld worden, sneller verslijten. Daarbij komen nog heel wat investeringen om veilig te kunnen repeteren. Geen optredens betekent geen inkomsten en ook de opbrengsten van onze bar vallen weg. We krijgen wel steun van de gemeente die de huur van de zaal niet zal aanrekenen en nog een steuntje voorziet uit het coronafonds, maar ik vrees dat dit enkel zalf op de wonde zal zijn.”

Ook over de verdere toekomst is Vancauwenberghe eerder somber. “We zijn in de regio gekend als een kwalitatieve fanfare, maar als we niet kunnen repeteren, zullen we zeker inboeten aan kwaliteit. Het is echter cruciaal om de vereniging samen te houden. Een auto die een jaar stilstaat, is ook moeilijk op te starten. Ik vrees dat bij enkele leden de goesting om te spelen zal wegebben. Ik heb geen slapeloze nachten, maar ik moet toch toegeven dat ik soms toch een tijdje wakker lig en alles overdenk.”

Sociale luik

Daarmee komen we terug bij het sociale luik die de vereniging te vervullen heeft. “Via de website proberen we contact te houden met onze leden. Spijtig dat ons Ceciliafeest niet kan doorgaan, want daar waren ook de partners van onze muzikanten aanwezig geweest en konden we de verdienstelijke leden huldigen.”

Jef Vancauwenberghe besluit toch met een positieve noot. “Ik hoop dat we in december voorzichtig opnieuw kunnen opstarten en dat we onze naam ‘De Ware Vrienden’ ook letterlijk alle eer kunnen aandoen.”

(GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier