Feest voor 50 jaar Markant is uitgesteld tot oktober: “We kunnen niet wachten om iedereen terug te zien”

Dorine Slosse, Martine Boone en Rita Van Rapenbusch van Markant. (foto LIN)
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

26 juni zou een feestelijke dag worden voor Markant, want de vereniging bestaat 50 jaar en dat moest worden gevierd. “Corona gooide roet in het eten”, zegt voorzitter Dorine Slosse. “Maar niet getreurd, we trekken vermoedelijk op 16 oktober onze mooiste kleedjes aan om een halve eeuw Markant te vieren.”

In juni 1970 werd in Oudenburg onder impuls van zuster Siska Dezutter een afdeling van C.M.B.V., of Christelijke Beweging voor Vrouwen uit de Middengroepen, opgericht. Vera Smis werd de eerste voorzitter met in haar bestuur Liliane Vanloo, Martha Van Ovenberghe, Rachel Vantyghem, Greta Smis, Liesje Vanbelleghem, Frieda Tousseyn, Lieve Huys en Simonne Depuydt.

In de voorbije 50 jaar kon C.M.B.V, dat in 2001 werd omgedoopt tot Markant, op heel veel Oudenburgse dames rekenen in het bestuur: Rita Smis, Myriam Boone, Marie-Louise Willems, Christiane Vanhoenacker, Maria ‘t Jonck, Lieve Geerardyn, Christine Rabaey, Siska Van Geluwe, Nathalie Van Geluwe, Heidi Willemarck, Ann Velle, Gerda Luyckx, Henriette Taecke, Yvette Breyne, Caroline Dombrecht, Ina Luca, Katty Jacobs en Rosa Demeulenaere.

Het huidige bestuur bestaat uit Dorine Slosse, Rita Vanrapenbusch, Martine Boone, Sonia Plaisir en Viviane Huyghebaert. Dit vijftal stond te popelen om een mooi feest op poten te zetten voor de 50ste verjaardag van Markant.

Jubileum in oktober

“Het zou plaatsvinden op vrijdag 26 juni in een totaal nieuwe feestzaal in de Hoogstraat. We gingen deze verjaardag vieren met een uitgebreide receptie. Uitstel is geen afstel. We plannen nu, als het kan en mag, ons jubileum in oktober”, vertelt Dorine Slosse.

Door de coronacrisis moest Markant al drie activiteiten annuleren. “We kijken nu uit naar onze startavond in september met vermoedelijk een ontbijt en hopen dat we dan weer elke maand onze leden kunnen terugzien”, vult Rita Vanrapenbusch aan.

“In augustus gaan we onze leden bezoeken met een attentie. Kwestie van hen wakker te houden”, lacht Dorine Slosse. “We moeten ervoor zorgen dat ze ons niet vergeten, zodat ze lid willen blijven.”

“Als bestuur is het een tijdje geleden dat we nog samen kwamen. Dat doen we weer opnieuw in juli. Maar dat betekent niet dat we hiervoor geen contact hadden. We belden elkaar geregeld op, toetsten naar nieuwe ideeën voor ons programma. Voor de leden waren er online activiteiten en ze kregen van ons een brief in de bus om hen een hart onder de riem te steken”, vertelt Martine Boone, die penningmeester is bij de vereniging. “We willen er ook op wijzen dat Markant niet dé vereniging is van alleen ondernemende vrouwen. We staan open voor iedereen en elke vrouw is welkom op onze maandelijkse activiteiten. Ons lidmaatschap bedraagt 45 euro. Elk nieuw lid krijgt daarbij een bon van 10 euro die ze kan gebruiken bij een aankoop bij onze Oudenburgse Markante handelaars”, besluit Dorine Slosse. (LIN)

Markant Oudenburg

Opgericht: In 1970 als C.M.B.V. met Vera Smis als eerste voorzitter. Naam werd in juni 2001 veranderd in Markant.

Voorzitter: Gedeeld voorzitterschap van Dorine Slosse, samen met Rita Rapenbusch.

Ledenaantal: 60

Lokaal: De meeste activiteiten vinden plaats in het CM-lokaal, Marktstraat 22. Voor de nieuwjaarsreceptie wijkt Markant uit naar de Salons Provoost.