Door corona geen kerstfeest dit jaar bij vzw BONO

V.l.n.r. Jens Vanhooren, Randy Vanderputte, Kelly Spillier en Jef Castelein van vzw Bono. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Vzw Bono organiseert elk jaar een Kerstreveillon. De bestuursleden verzetten bergen werk om meer dan 500 mensen te verwelkomen op het unieke kerstfeest. Dit jaar zorgt corona er echter voor dat dit niet kan doorgaan. Ook de actie ‘Pakkende Solidariteit’ wordt geannuleerd.

Vzw Bono werd opgericht in 2010 met drie grote pijlers: Bredenaars Onthalen, Nieuws brengen en Ontspanning. De grondleggers, waarvan er momenteel nog heel wat in het bestuur zitten, waren: Jens Vanhooren, Fred Delrue, Eddy Gryson, Vera Rathe, Willy Vanhooren en Nadine Wittesaele. “Er waren eigenlijk al een aantal initiatieven in Bredene die jaarlijks georganiseerd werden voor de Bredenaars”, vertelt Dominique Van Deursen, sinds 2017 voorzitter van vzw BONO. “Omdat dat allemaal door aparte vzw’s georganiseerd werd, werd ervoor geopteerd om alles via een grote vzw te bundelen om van daaruit alle evenementen en initiatieven te gaan organiseren. Op die manier wilde men de Bredenaars via verschillende kanalen informeren.”

Nieuwsbredene.be is zo’n kanaal. “Nieuwsbredene werd opgestart door Fred Delrue”, vertelt Jef Castelein, bestuurslid bij vzw BONO. “In eerste instantie was het een gewone persoonlijke pagina van Fred. De webpagina groeide later uit tot een nieuwspagina over Bredene. In 2013 werd ik de nieuwe webmaster en schuimde ik, samen met Fernand Schreus, de ene na de andere activiteit af. Op die manier bezorgden we de verenigingen en hun activiteiten wat extra publiciteit. Ondertussen heeft de pagina bijna evenveel volgers als er inwoners in onze gemeente zijn: 17.038 om precies te zijn. Om mijn vrouw Leslie bij te staan om Villa-Vip te runnen, waar mensen met een beperking een nieuwe thuis vinden, gaf ik de fakkel door aan Kelly Spillier en Randy Vanderputte. Ik blijf echter wel actief bij vzw Bono.”

Nieuwe inwoners

Maar vzw Bono staat voor veel meer dan dat. “Elke maand wordt een etentje georganiseerd voor alle nieuwe inwoners van Bredene. Op die manier willen we iedereen welkom heten in Bredene”, verduidelijkt Dominique. Door de coronamaatregelen werden de etentjes van de afgelopen maanden echter allemaal geannuleerd. “Maar er is meer. Vzw BONO organiseert de Bredenaar van de maand waarbij we elke maand iemand uitzoeken die een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. Dat kan op eender welk vlak zijn. Van de twaalf laureaten, een voor elke maand, kiezen we in december dan een Bredenaar van het jaar.”

Ook de ‘Sociale Pluim’ wordt door vzw Bono uitgereikt. “De Sociale Pluim wordt uitgereikt aan personen, instellingen of organisaties die in Bredene een bijzondere bijdrage hebben geleverd op sociaal vlak. Zo kregen in het verleden wijlen Jacky Maes, de Bredense afdeling van het Rode Kruis, de vrijwillige medewerkers van WZC Wackerbout en de vrijwillige medewerkers aan het Zorghuis in Oostende al de Sociale Pluim uitgereikt. In februari van dit jaar kreeg Luk Van Canneyt nog de pluim overhandigd”, aldus de voorzitter.

Plan B

Maar de jaarlijkse crème de la crème is toch wel de organisatie van het Kerstreveillon, een kerstfeest op 24 december voor 60-plussers in het Staf Versluyscentrum. Het Kerstreveillon kan telkens rekenen op minstens 500 aanwezigen. Het gaat dan om alleenstaanden vanaf 60 jaar en koppels waarvan beiden 65 jaar zijn. In september werd duidelijk dat het niet aangewezen was om dit jaar een Kerstreveillon te organiseren. Jens Vanhooren, die al jaren voortrekker is van het gebeuren, is er het hart van in. “Vóór vzw Bono opgericht werd, organiseerde mijn vader het Kerstreveillon. Ik kreeg het organiseren van het event dus met de paplepel ingegeven”, vertelt Jens, bestuurslid bij vzw BONO en voorzitter van het Kerstreveillon. “Als kleine jongen probeerde ik al te helpen waar kon. Nooit eerder werd een jaar overgeslagen. Dit jaar zal dat voor het eerst wel gebeuren en dat doet pijn. Maar mensen tonen begrip voor de situatie.”

Toen bleek dat het Kerstreveillon niet kon doorgaan, werd gezocht naar een plan B. “De uitbreiding van de coronamaatregelen zorgen er nu voor dat ook het plan B in het water valt. De actie ‘Pakkende Solidariteit’ liet mensen die in armoede leven en 60-plussers toe om zich in te schrijven om vervolgens een maaltijd thuis te ontvangen. Door de nieuwe maatregelen kan ook de veiligheid van de 70 vrijwilligers en van de deelnemers niet meer gegarandeerd worden. Daarom werd met spijt in het hart beslist om ook deze actie te annuleren”, zegt Jens Vanhooren.