De Raketmannen bieden alternatieve, veilige toertocht met drie afstanden gratis aan

Mountainbikeclub De Raketmannen vorig jaar aan hun clublokaal café De Macote in de Stationsstraat. © a-MV
Redactie KW

Door het coronavirus vindt de jaarlijkse toertocht van mountainbikeclub De Raketmannen traditioneel op 11 november niet plaats. Er waren vorig jaar 1.040 deelnemers. Toch komt er een alternatief: volledig coronaveilig kan je vanaf nu tot en met 11 november kiezen uit drie afstanden.

“We stellen drie GPX-bestanden gratis ter beschikking”, aldus penningmeester Stefan Nollet. “Wie inschrijft via onze website ontvangt de bestanden. De kleinste afstand van 30 kilometer is ideaal om in familieverband af te leggen. De 50 kilometer blijft in de regio Wervik-Geluwe-Kruiseke. De grootste afstand van 100 kilometer gaat tot in Rijsel. We willen onze trouwe deelnemers aan de Flandrien Classic niet in de kou laten staan en hebben daarom een alternatieve piste ontwikkeld. We maakten een filmpje over onze toertocht coronaproof en hopen dat dit zoveel mogelijk wordt gedeeld”, klinkt het.

“We koppelen onze toertocht ook aan een leuke wedstrijd. Onderweg zijn een vijftal vragen te beantwoorden. Er is ook een schiftingsvraag en er zijn een aantal leuke prijzen te winnen. Voor de eerste inschrijvingen zorgt Cycling Vlaanderen voor een drankbidon. Het gemakkelijkste is starten aan clublokaal De Macote in de Stationsstraat, maar eigenlijk kan je om het even waar beginnen”, aldus Stefan Nollet.

Twintigste editie

De beslissing om geen toertocht te organiseren viel enkele maanden geleden al. “We hebben direct aangevoeld dat het met dat coronavirus niet goed kwam”, zegt Stefan.

Precies dit jaar was er eigenlijk de twintigste editie. “Alleen daarom is het jammer dat het nu in het water valt”, zegt voorzitter Dirk Degrande. “In mei en juni wisten we dat het niet ging lukken. Het had geen zin om al te beginnen aan onze affiche om na een eventuele nieuwe opstoot van corona toch niet te kunnen organiseren.”

Het is lastig zonder toertochten, we lopen wat verloren – voorzitter Dirk Degrande

De Raketmannen botsten op veel praktische problemen: geen bevoorrading, geen daginschrijvingen, geen catering, geen douches en geen drankverkoop. “Het mag allemaal niet”, vervolgt Stefan. “Het parcours hadden we al voor een stuk uitgestippeld. In de zomer van 2014 pakten we uit met een marathon richting Rijsel en is het nu voor een deel dat parcours. Het gaat nog verder dan het Citadelpark in Rijsel.”

De club hadden evengoed niks kunnen doen maar dat zou niet werken. “Door deze toertocht coronaproof te maken, blijven we in de kijker en is dat goed voor de naambekendheid van onze club”, geeft Stefan aan. “Zo geven we aan de deelnemers die elk jaar trouw op post zijn ook de boodschap dat we hen niet vergeten zijn.”

De afgelopen maanden zijn er nergens toertochten geweest. “Ook niet in Frankrijk”, weet Dirk. “Het is lastig, we lopen verloren.”

In clubverband

“We gaan op woensdag 11 november in clubverband de grootste afstand afleggen”, vervolgt Stefan. “Andere jaren kan er niemand van onze leden deelnemen aan de toertocht want dan is iedereen ergens onderweg of in Oosthove aan het werk.”

Mountainbikeclub De Raketmannen telt een 45-tal leden uit de regio Wervik-Ieper. Veel stond er door corona niet op de agenda. “Zo reden we Parijs-Roubaix niet, gingen we niet op weekend en vond onze barbecue niet plaats”, zegt Stefan. “Niks dus. Hopelijk kunnen we eind december onze nachtrit doen. Ik snak ernaar om in een bende te rijden. Ook het sociale aspect is van belang. Daarom zijn we in een club.”

De Raketmannen blikken vooruit en dromen van een vaste mountainbikeroute in Wervik. “Het stadsbestuur is daarvoor te vinden”, aldus Stefan. “Beselare, Ieper en Menen hebben dankzij Sport Vlaanderen een bewegwijzerde mountainbikeroute. Die in Wervik zou daarop kunnen aansluiten.”

Nog dit: de organisatoren vragen de deelnemers uitdrukkelijk om rekening te houden met de coronamaatregelen, zowel in onze land als in Frankrijk. “Iedereen moet op eigen verantwoordelijkheid de toestand checken of je Frankrijk binnen mag”, zegt Stefan Nollet.

(EDB)

Info: www.deraketmannen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier