Dames- en herenschola Cum Jubilo uit Watou kan eindelijk weer repeteren

Enkele leden van Cum Jubilo. Achteraan zie je v.l.n.r. Ann Vanraes, Bert Forrez, Bernard Deheegher en François Vandycke. Vooraan staan v.l.n.r. Lutgarde Degryse, Kristien Gerber, Isabelle Theodon, Chantal Dupont, Martine De Bels en Marie-Anne Pauwelyn. (foto MPM)
Stefanie Vandewalle

Begin juli kon ook dames- en herenschola Cum Jubilo uit Watou een zucht van verlichting slaken. Meteen die eerste woensdag kwamen de 13 leden bijeen voor hun eerste repetitie sinds maanden. “De (gedwongen) rustperiode bracht een ontheemd gevoel teweeg. Het wegvallen van de jaarlijkse vieringen tijdens de Goede Week, op Hemelvaart en op Sinksen sneed de band met het kerkelijk jaar door”, aldus voorzitter Bernard Deheegher.

Cum Jubilo werd in 1976 opgericht als gemengd gregoriaans koor (een schola, red). “Tot voor kort telde Cum Jubilo 13 leden, uitsluitend dames”, weet stichtend voorzitter Bernard Deheegher (69). “Het gaat om een heterogene groep van verschillende leeftijden en woonplaatsen, gaande van Watou, over Poperinge tot Ieper. Elk zoekt voor zich wat hem of haar precies kan bekoren in onze schola: ofwel is de beweegreden in hoofdzaak muzikaal, ofwel meditatief, ofwel religieus.”

“Net vóór corona de wereld lamlegde, breidden we echter uit met een kleine herenschola van voorlopig drie leden, mezelf inbegrepen. De droom is om dit aantal nog uit te breiden, zowel bij de dames als bij de heren. In feite kan en mag iedereen lid worden, als je maar een ‘normale’ (niet-valse) zangstem hebt én geïnspireerd bent. Wat ons namelijk bindt is het Gregoriaans, dus inspiratie moet aan de basis liggen. We zien onszelf niet zomaar als een muzikale kaartclub die als een vorm van ‘tijdpassering’ dient. Lid worden vergt energie, maar dat krijg je dubbel en dik terug aan vriendschap en beleving. Voor nieuwe leden voorzien we trouwens een opleiding op maat, met eerst wat individuele muzikale uitleg over het Gregoriaans en wat individuele thuisstudie”, aldus Bernard.

Apart repeteren

Repeteren doen de dames- en herenschola van Cum Jubilo apart. “De dames oefenen telkens op woensdag in het kloostergedeelte van het O. L. V.-Gasthuis in Poperinge, terwijl we met de heren in onderlinge afspraak bijeenkomen”, vertelt Bernard. “Jammer genoeg moesten we tussen half maart en begin juli alle repetities stilleggen, door de coronacrisis. Ook onze inkomsten, die we halen uit het zingen van requiemdiensten, vielen hierdoor stil. Gelukkig hebben we binnen de vereniging quasi geen kosten, en een gezonde reserve. Onze eerste bijeenkomst op 1 juli zorgde voor een blij weerzien, maar verliep tegelijkertijd ook wat onwennig.”

“Hoewel de repetitieruimte groot genoeg is zodat we op anderhalve meter van elkaar kunnen staan, is het akoestisch een hele uitdaging om met mondkapjes aan te repeteren. Heel wat jaarlijkse vieringen en concerten, bijvoorbeeld op hoogdagen tijdens de Goede Week, Hemelvaart en Sinksen, vielen weg de voorbije maanden. Dat bracht een ontheemd gevoel teweeg en sneed als het ware de band met het kerkelijk jaar door. Normaal zouden we op 15 augustus zingen in de abdijkerk van Marédrais in Wallonië voor een 20-tal kloosterzusters, maar door de recent verscherpte maatregelen viel ook dat in het water. We kijken er enorm naar uit om die band opnieuw aan te halen op onze eerstvolgende optredens.”

Elke twee à drie jaar trekt Cum Jubilo op muzikaal-spirituele koorreis. “Daaraan proberen we telkens een sterke inhoud te geven. Zo gingen we al naar Rome en Assisi, waar we mochten optreden in de vier hoofdbasilieken met als hoogtepunt in Sint-Pieter. Ons bezoek aan Jeruzalem en Israël liet een nog grotere indruk op mij na. Gewijde plaatsen zoals Bethlehem en het meer van Galilea ken je wel vanuit de Bijbelse verhalen. Het feit echter dat je zelf zingt en op die manier iets actueels creëert, meebouwt aan dergelijke historische plaatsen, zorgt voor een andere beleving en invalshoek.”

Universele taal

“Het grote voordeel aan Gregoriaans zingen, is dat je in een universele taal zingt, en je dus gemakkelijk in het buitenland kunt optreden. Sedert een tijdje gaan we regelmatig in naburige dorpen in Frans-Vlaanderen zingen, zoals Houtkerke, Wormhout en Oudezele. In september 2020 zouden we naar Krakau, Polen gaan. We leefden hier met zijn allen heel erg naar toe, maar pas begin juli vernamen we dat onze vlucht geannuleerd werd.” Uitstel betekent echter geen afstel: Cum Jubilo plant alsnog de koorreis in 2022. “Volgend jaar zou dat wat moeilijk combineerbaar worden met ons driejaarlijks Internationaal Gregoriaans Festival, waarmee Cum Jubilo nauw verbonden is”, legt Bernard uit.

Ook met de voorbereidingen van de 14de editie van het Internationaal Gregoriaans Festival van 7 tot en met 16 mei 2021 is Bernard al druk in de weer. In tegenstelling tot de vorige editie is hij nu met pensioen. “Elke voormiddag spendeer ik wat tijd aan de voorbereidingen. Elke editie verzorgt Cum Jubilo het openingsoptreden. Daarnaast werken de meeste leden mee aan de organisatie, bijvoorbeeld in de catering of bij het onthaal en de begeleiding van de 30 gastkoren. Zo heeft de dirigente van de damesschola, Isabelle Theodon, de leiding in handen van de keukenploeg waarin meer dan 50 vrijwillige medewerkers het beste van zichzelf geven om de zangers gastvrij te ontvangen. Momenteel liggen alle koren al vast, met meerdere blikvangers waarop we bijzonder trots zijn. Zo is er de cabaretschola ‘Wishful Singing’, waarvan cabaretier Herman Finkers de inspirator is. Al even bijzonder wordt de komst van een Franse monastieke schola. Uniek is dat 16 monniken die behoren tot de congregatie van Solesmes hun abdij zullen verlaten, speciaal voor een deelname in Watou. Voorheen gebeurde dat enkel bij de begrafenis van Pompidou in Parijs in de jaren 70. Een derde curiositeit wordt de schola uit Lubumbashi, Congo.”

“Het wordt een feesteditie”, besluit Bernard. “Het festival bestaat in 2021 namelijk 40 jaar. En opvolging? Daaraan wordt ook gewerkt, want Bernards kinderen Benoit (27) en Benedicte (25) volgen elke stap mee op om inzicht in het geheel van de organisatie te krijgen.

Cum Jubilo

Opgericht in: 1976.

Aantal leden: 13 dames en 3 heren.

Cum Jubilo is een gregoriaans koor (een schola) dat werd opgericht in 1976 door Bernard Deheegher. Het toenmalige gemengde koor ontstond in de schoot van het parochiekoor van Abele. In 2006 splitste de herenschola zich af van de dames onder de benaming Viri Galilaei, waardoor Cum Jubilo uitsluitend een damesschola werd. Onlangs startte onder Cum Jubilo opnieuw een kleine herenschola, met voorlopig drie leden.

Info: www.cumjubilo.be – 057 38 82 67.