Chiro en KSA van Zulte zien ook hun verkoopactie in het water vallen

Malou Verschelde en Jelle Lippens: "In West-Vlaanderen mag afhalen aan het jeugdlokaal wel, in Oost-Vlaanderen niet!" © MVW
Redactie KW

Een nieuwe provinciale coronaregel verbiedt in Oost-Vlaanderen verkoopacties van verenigingen waarbij de vereniging zelf de levering of afhaal regelt. Dit mag enkel nog gebeuren door professionelen. Slecht nieuws dus voor de krokettenverkoop van Chiro Zulte en de koekjesverkoop van KSA Zulte, die beiden in november gepland stonden.

Pijnlijk detail: in West-Vlaanderen mag afhalen in de jeugdlokalen gewoon wel. “Dit is een beetje belachelijk”, zegt Jelle Lippens, leider bij KSA Zulte. “In Waregem hadden we onze verkoop wel kunnen organiseren.”

In Zulte ligt het hele jeugdwerk al even stil. KSA en Chiro Zulte hadden desondanks beiden een verkoopactie lopen deze maand. Het politionele besluit van Carina Van Cauter, gouverneur van Oost-Vlaanderen legt nu ook deze verkoopactie aan banden. West-Vlaanderen (en Vlaams-Brabant) legden al eerder beperkingen op aan de verkoopacties door verenigingen. Het belangrijkste verschil tussen de provincies zit in het afhaalpunt bij lokalen van de vereniging, enkel in Oost-Vlaanderen is dit volledig verboden.

Grote bron van inkomsten

“Voor onze jaarlijkse koekjesverkoop in november hadden we al een nieuw systeem met online bestellingen voorzien zodat de verkoop toch zou kunnen doorgaan”, zegt Jelle Lippens, leider bij KSA Zulte en organisator van het evenement.

“De koekjesverkoop is een van de grootste bronnen van inkomsten voor ons, we zagen al ons eetfestijn, ons volleybaltornooi én ons kubbtornooi in het water vallen. De online bestellingen liepen goed en de afhaal was gepland voor dit en volgend weekend. Nu ligt de verkoop door de nieuwe provinciale regelgeving al zeker stil tot 13 december.”

Enkel door bedrijven

“In Oost-Vlaanderen mag de afhaling enkel door bedrijven geregeld worden. En dat terwijl ze in West-Vlaanderen wel nog een afhaalpunt in het lokaal mogen organiseren. In Waregem had onze verkoop wel kunnen doorgaan.”

“Voorlopig kunnen mensen nog steeds koekjes bestellen en stellen we het afhaalmoment uit. Het grootste probleem is dat de boterlukken, een van de koeken in ons assortiment, een seizoensproduct zijn bij de leverancier. Als onze verkoop naar volgend jaar verplaatst wordt, kunnen we die niet meer krijgen en zullen we veel mensen moeten contacteren om hun bestelling aan te passen.”

Toch geen drive-in

Bij Chiro Kanjo Zulte zijn ze in hetzelfde bedje ziek. Zij zagen hun ribbetjesfestijn in september in het water vallen en besloten om ter vervanging een online verkoopactie van kroketten te organiseren.

“We wilden sowieso iets verkopen om geld in het bakje te krijgen voor ons kamp,” legt leidster en organisator Tessa Demets uit. “We vonden kroketten wel een origineel idee. Mensen konden online bestellen en we zouden werken met een drive-in als afhaalsysteem.”

“Wij hadden echter al een paar dagen voor de nieuwe provinciale regel beslist om het afhaalmoment uit te stellen. Er was al een lokale verstrenging, we zagen de bui al hangen. Bovendien kopen we de kroketten in dozen van 40 en verkopen we ze in dozen van 10. We moeten deze dus nog allemaal opnieuw verpakken en vonden dit zelf ook niet verantwoord.”

“We organiseren de verkoop sowieso. We hopen vooral dat ons afhaalmoment nog in december kan, voor de feestdagen. Dat was ook de bedoeling: dat de mensen een speciaal kroketje kunnen serveren met Kerstmis of Nieuwjaar.”

(JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier