Chiro Aktivo klaar voor een speciaal kamp

Een foto van het Chirokamp van vorig jaar. © GF
Redactie KW

Vorige vrijdag slaakten veel jeugdverenigingen een zucht van opluchting: jeugdkampen mogen dit jaar toch plaatsvinden. Ook de vier Chiro’s uit Wielsbeke zijn in de wolken. Nu moeten ze in zeven haasten de moeilijke puzzel maken om de bubbels van vijftig mensen te verzekeren.

Hoofdleider Simon Clarysse (21) van Chiro Aktivo wachtte vrijdag met spanning af op de beslissing van de regering. “We waren blij dat er nu al een beslissing genomen werd, want we dachten dat we tot 8 juni zouden moeten wachten. Aan de ene kant waren we blij dat het kamp kan doorgaan, maar aan de andere kant panikeerden we toch wel even: hoe moeten doen we dat met bubbels van vijftig mensen? De situatie is voor iedereen nieuw”, zegt hij.

Al snel kregen ze steun van Chiro Nationaal. Maandag woonden ze een online vergadering bij. “Dat maakte heel wat duidelijk. Zij stelden voor om een scheiding te maken tussen de kinderen onder en boven twaalf jaar.”

Chiro Aktivo zal deze richtlijn volgen als ze met meer dan vijftig mensen op kamp zullen gaan. Simon vreest dat ze dat getal dit jaar niet zullen halen. “We zijn niet de grootste Chiro. Dit jaar viel al bijna een half jaar Chiro in het water door de coronacrisis. Hopelijk haken niet te veel kinderen af om mee te gaan op kamp. Zonder activiteiten op zondag creëer je die climax naar het kamp niet zo eenvoudig“, weet hij.

Kookouders

Hoe dan ook gaat Chiro Aktivo op 21 juli kamp naar Beverlo. Daar zullen ze heel wat maatregelen moeten nemen om de bubbels gesplitst te houden. “De kookouders zitten sowieso in een aparte bubbels. Daarnaast is het onze taak beide groepen voortdurend gesplitst te houden. Tijdens de activiteit is dat geen probleem. Bij het wassen en eten wordt dat al wat moeilijker. De jongsten zullen binnen eten, de oudsten buiten onder een afdak. Dat is al één maatregel die vastligt”, legt hij uit.

De jongens van Aktivo gaan altijd naar dezelfde kampplaats als meisjeschiro Kris-Kras. Dat wil dus zeggen dat de Chiro’s heel wat gemeenschappelijk materiaal hebben. “Onder andere het kookmateriaal, de tenten en friteuse zullen dus goed ontsmet moeten worden voor we elkaar afwisselen. Hoe we het praktisch zullen doen, moeten we nog uitklaren, maar dat komt zeker in orde”, verzekert Simon. Ook het vervoer naar de kampplaats is nog niet helemaal duidelijk. “De NMBS zal ons goede raad geven om de reis veilig te laten verlopen.”

Goedkope mondmaskers

De Chiro’s zullen er dus deze zomer een mooi kamp van maken. Ze hopen op nog wat steun van het gemeentebestuur. “We hopen nog op een groepsaankoop van mondmaskers en ontsmettingsmiddel zodat we het toch iets goedkoper kunnen krijgen. We hebben immers heel wat inkomsten verloren. Eens dat in orde zou komen, zijn alle Chiro’s uit de gemeente klaar voor een speciaal, maar niet minder tof kamp”, sluit hij af. (NV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier