Burleske, jeugdharmonie met internationale roem: “Nieuwe dingen ontdekken”

Broadway Galaconcert 2011. © gf
Stefaan Lernout

Jeugdharmonie Burleske bracht Gullegem muzikale faam tot ver buiten de landsgrenzen. Tot 130 jonge muzikanten repeteerden wekelijks samen in Burleske, hun repetitielokaal. Aangespoord door dirigent José Deryckere traden ze op voor de koning en samen met vedetten als Theo Mertens en Jo Lemaire.

Het verhaal van jeugdharmonie Burleske is meteen dat van dirigent en stichter José Deryckere (82). Zijn huis, op een steenworp van zaal Burleske, ademt muziek. De vleugelpiano neemt een flink stuk van de woonkamer in, door de potige klankkasten weerklinkt een concert van zijn jeugdharmonie.

Toen José in 1966 een zevental muzikanten samenbracht om een verrassingsconcert te spelen op Sint-Cecilia, had hij niet kunnen vermoeden wat een gevolgen dit zou hebben. “Zeven muzikanten was veel te weinig voor de oprichting van een jeugdharmonie”, herinnert José zich. “Rond die periode werd een muziekschool opgericht in Gullegem en onmiddellijk hadden we heel wat leerlingen. Wat wil je, in die tijd hadden jongeren de keuze tussen voetbal en muziekschool. Op het toppunt van Burleske volgden er 109 kinderen muzieklessen. Nu zijn dat er amper negen! Dat beperkt de keuzemogelijkheden, want het is belangrijk dat onze muzikanten hun opleiding in muziekschool, academie of conservatorium voltooien.”

Schooltje van Komen

Vanaf 1973 maakte het jeugdensemble faam onder de naam Burleske, een muzikale term die staat voor ‘opgewekt, jeugdig en onbezorgd’. In de periode die volgde werd het ensemble laureaat op verschillende nationale en internationale wedstrijden. Concertreizen werden ondernomen en de vereniging kreeg vaste vorm.

In 1985 kregen ze de toestemming van de gemeente om op de Poezelhoek hun eigen repetitielokaal te bouwen. Het gebouw, waar andere harmonieën maar kunnen van dromen, werd eigenhandig door de vereniging gebouwd.

José Deryckere was en blijft de grote bezieler van Burleske.
José Deryckere was en blijft de grote bezieler van Burleske.© gf

“Alles hebben we gedaan”, kijkt José terug. “De hele bouw kostte amper 1 miljoen Belgische frank. In hun vrije tijd timmerden onze leden aan hun lokaal, materiaal zochten we waar het te vinden was. Het beruchte Vlaamse schooltje in Komen kochten we voor 27.000 Belgische frank. We recupereerden alle deuren en ramen. Binnen het jaar was het gebouw af, zonder één daguur te betalen. Een eigen gebouw is van goudwaarde voor het orkest, het betekent heel veel altijd te mogen repeteren en baas te zijn in je repetitielokaal. We repeteerden hier ook met befaamde artiesten, Toots Thielemans heeft hier nog geoefend.”

Opening van de metro

In de loop der jaren reisde Burleske zowat het hele continent rond en trad op in Canada, Michigan en Californië. Burleske was ook vaak het gastorkest voor een ontelbaar aantal grote namen uit de muziekwereld. “Een opsomming maken is onbegonnen werk”, zegt José als we hem naar de mooiste momenten vragen.

“We hebben gespeeld voor de koning, wij speelden bij de opening van de Brusselse metro. Zeker 50 keer hebben we Jo Lemaire begeleid en vaak ook Sandra Kim, naar mijn mening een van de beste zangeressen van België. We wonnen de gouden medaille bij de viering van 200 jaar onafhankelijkheid in de Verenigde Staten. Er was de opname van de cd Lord of the Ring met 130 muzikanten. Om dat te spelen heb je zowel kracht als solisten nodig, zowel een zachte toets als een geweldige explosie van muziek.”

Op 11 november speelde Burleske zijn voorlopig laatste concert, maar dat betekent niet dat José stil zit. “Ik ben de laatste jaren drie keer zwaar ziek geweest en heb zware operaties doorstaan. Muziek heeft me er telkens doorgeholpen. Altijd muziek beluisteren en nieuwe dingen ontdekken… dat is mijn lang leven.”

Burleske

Het ontstaan: Jeugdharmonie Burleske werd opgericht in 1966. Op het Ceciliafeest in Lendelede brachten zeven jonge muzikanten onder leiding van José Deryckere een verrassingsoptreden. Het jeugdensemble was geboren. José is sinds de start de algemeen leider en dirigent. Lut Van Duffel is dirigent van Mini-burleske, Ivette Vanooteghem is secretaris en Marc Vandeburie penningmeester.

Ledenaantal: Momenteel telt Burleske een 70-tal muzikanten, ooit waren dat er 130. Nog steeds is Burleske een aantrekkingspool voor jong, muzikaal talent. Honderden jongeren verkenden met en dankzij Burleske een stuk van de wereld tijdens internationale optredens.

Lokaal: De jeugdharmonie heeft een repetitielokaal op de Poezelhoek, die de leden eigenhandig hebben gebouwd.

Tijdens de coronaperiode digitaliseerde José oude muziekfragmenten zoals de optredens met Theo Mertens en de muziek van Lord of The Ring. Deze en andere cd’s zijn te koop voor 5 euro via jose.deryckere@telenet.be.