Brugse Buurtcomités kunnen opnieuw buurtfeest organiseren

© SVV
Redactie KW

De versoepeling van de coronamaatregelen is ook goed nieuws voor de sociale interactie en saamhorigheid in Die Scone. “Dit draagt bij tot een warme stad, waar mensen zich veiliger en gelukkiger voelen”, onderstreept burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

“Er is eindelijk weer wat licht aan hopelijk het einde van de tunnel”, zegt de Brugse schepen van Preventie Mathijs Goderis (sp.a). Door de uitbraak van Covid-19 in onze gewesten konden er de voorbije maanden geen buurtfeesten plaatsvinden. Nu het sociale leven weer wat meer op gang mag komen, is het opnieuw mogelijk om soortgelijke feesten op het getouw te zetten, mits het respecteren van de geldende coronamaatregelen. “Geen gemakkelijke opgave voor onze buurtcomités. Daarom willen we met de stad vanuit de Brugse Buurten alternatieven aanbieden zodat mensen op een veilige manier kunnen samenkomen met hun buurtbewoners”, schetst Goderis.

Zo kunnen Brugse buurtcomités sinds woensdag 1 juli de Brugse Buurtoppeper aanvragen voor een project om het vakantiegevoel in hun leefomgeving op te wekken. Comités kunnen intekenen op het voorstel van de stad om buurtmeubilair te komen maken. Dit kan gaan om een bar, een bank, een speelhuis voor kinderen en een pingpongtafel. “Alle projecten worden in steigerhout gerealiseerd. Dit gebeurt tijdens de zomermaanden op zaterdagvoormiddagen, in samenwerking met House of Time, het co-creatieproject gelegen aan de Komvest 45-47. “Hiermee kunnen de buurtcomités in de voetsporen van de stad treden die op tal van plaatsen groene stoelen en picknickbanken gezet heeft om het menselijk contact te bevorderen”, aldus Goderis.

De Brugse Buurtoppepper staat gelijk aan een geldbedrag van maximum 500 euro en kun je eenmaal per jaar aanvragen.

Lokale handel

Nog sinds begin deze maand biedt de stad buurtcomités de kans om de Brugse Buurtcheques aan te wenden om fiets- en wandeltochten te organiseren. Om de tochten, eventueel begeleid door een gids, coronaproof te laten verlopen, mag een groep uit maximum 20 personen bestaan. “Comités kunnen wel meerdere aparte groepen vormen”, duidt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “In deze uitzonderlijke tijden kunnen buurtcomités lunchpakketten voor de tochten bekostigen met deze Brugse Buurtcheques. Voorwaarde is dat die comités hiermee de lokale handel of horeca steunen.”

Vanaf vandaag, donderdag 9 juli, hebben buurtcomités ook opnieuw de handen vrij om een buurtfeest te organiseren. Hierbij dienen de comités wel rekening te houden met de van kracht zijnde coronamaatregelen. Op het volgende webadres kun je de huidige stand van zaken inkijken: https://www.info-coronavirus.be/nl/“Bij hun aanvraag moeten de comités een vragenlijst invullen conform de Covid-eventrisk matrix”, benadrukt Goderis. “Hierbij zullen ze enkele parameters – voorbeelden: binnen of buiten? Zittend of rechtstaand? Met of zonder eten? etc. – van hun activiteit moeten vermelden. Bij de kleur oranje kan de activiteit plaatsvinden mits enkele bijkomende maatregelen. Bij de kleur groen krijgen de comités een go, bij rood een no.”

De Brugse Buurtcheque is een financiële tegemoetkoming van maximum 200 euro. Deze cheque kun je driemaal per jaar innen.

(svv)

https://www.brugse-buurten.be/feestje-organiseren/brugse-buurtcheques

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier