Boogschuttersgilde Willem Tell bestaat al 113 jaar: “Raak mikken op 30 meter hoogte is niet makkelijk”

Voorzitter Norbert Valcke, omringd door de schutters, die vorige maandag aanwezig waren. (Foto FRO)
Redactie KW

Boogschieten is zo oud als de straat. Ouder zelfs, want de eerste jachtpijlen zouden al dateren van 15.000 jaren geleden. Schuttersgilde Willem Tell is één van de oudste sportclubs van Oostende. De club staat open voor alle leeftijden, voor recreatieve en competitieve leden.

“Wij zijn een schuttersvereniging met 65 leden”, vertelt voorzitter Norbert Valcke, meer dan 60 jaar schutter en de grote drijfveer achter de club. “Van eind april tot eind september kan je op maandag en donderdag boogschieten op staande wip en van oktober tot april, op liggende wip en doelschieten in het clublokaal. Je kunt boogschieten puur als ontspanning beoefenen, maar je kunt vanaf 7 jaar ook aan wedstrijden deelnemen. Dat geldt ook voor mensen met een beperking, met of zonder rolwagen. Tot 2015 was de club tijdens de winter ook actief in Café Westrozebeke en in Zaal Pax, maar sinds de bouw van ons nieuw lokaal op de Schorre, gefinancierd door de stad en gerealiseerd door eigen clubleden, zijn we alleen nog actief op De Schorre. Vanaf oktober kunnen de leden binnen schieten, op maandag en donderdag, op de liggende wip, over een afstand van 17,5 meter. De jongeren, vanaf zeven jaar, onder wie mijn drie kleinkinderen, kiezen meer voor doelschieten, in drie categorieën op woensdagnamiddag. Vanaf eind april, tijdens de lente en de zomer, wordt uitsluitend op de staande wip geschoten, 30 meter hoog. Dat is niet gemakkelijk!”

Sireschieting

“Het seizoen 2019-2020 werd afgebroken door de lockdown en onze geplande sireschieting in april werd afgelast. Onze Grote Prijs Stad Oostende van eind juli en ook onze bakschieting in augustus gaan niet door. Op 5 juli mochten we onze activiteiten weer opstarten, rekening houdend met de nodige veiligheidsmaatregelen. Het lidgeld, met verzekering, bedraagt amper 40 euro en voor de jongeren slechts 25 euro. Nieuwe leden zijn altijd welkom.” (FRO)

Willem Tell

Oprichting: 28 januari 1907

Aantal leden: 60

Thuishaven: Gebouw M. nabij de Volkstuintjes op Sportpark De Schorre

Voorzitter: Norbert Valcke

Ondervoorzitter: Laurent Schouteeten

Secretaris: Noël Vantyghem tel. 0486/68 55 69

Website: www.willemtelloostende.be

Doel: Schieten met handboog op liggende en staande wip, doelschieten

Leeftijd: vanaf 7 jaar tot 90 en meer

Extra: Ook voor andersvaliden en rolstoelsporters.