Ardooise Spartastappers wandelen met een groene neus

Zittend v.l.n.r. Walter Demuynck en Dany Vanhalewyn, staand: Filip Sabat, Carine Galle en Ronny Casier. © foto JCR
Redactie KW

Met hun 442 actieve leden mogen de Spartastappers zich de grootste vereniging van de gemeente noemen. Vorig jaar vierden ze nog hun 20ste verjaardag. Dit jaar was corona de spelbreker voor heel wat activiteiten. Maar de wandelclub blikt optimistisch vooruit.

De club wil op een recreatieve manier iedereen in beweging houden. “Jong en oud zijn hier thuis. En bij elke wandeling kies je een afstand naar keuze”, zegt Dany Vanhalewyn. Wandelen in clubverband is ook een sociaal gebeuren. “Tijdens onze wandeltochten bouwen we rustpauzes in waar je bij een babbel ook vriendschap kunt sluiten. Volgens Dany is wandelen een gezonde sport zonder opgelegde prestatiedoelstellingen. En met deze doelstellingen voor ogen verdien je elk jaar zoveel leden.”

Elk jaar organiseert de club een aantal klassiekers waarbij ze doorgaans meer dan duizend wandelliefhebbers op pad sturen. Een dynamisch bestuur leidt alles in goede banen. Walter Demuynck is al sedert het ontstaan van de club voorzitter. Carine Galle houdt het secretariaat bij. Dany Vanhalewyn is penningmeester en webmaster. Ronny Casier en Filip Savat zorgen ervoor dat voor elke wandeling een aantrekkelijk parcours, over meerdere afstanden, uitgetekend wordt.

Op verplaatsing

“Medestichter Gabriël Verhaest zette zopas een stapje terug als bestuurslid. Maar hij biedt verder zijn diensten aan als vrijwillige medewerker, verantwoordelijk voor het materiaal. Voor elk van onze vijf grote wandelingen kunnen wij overigens op een paar dozijn medewerkers rekenen om op de start- en aankomstsite van dienst te zijn en om iedereen van een drankje of een hapje te voorzien. We zijn hen dankbaar”, benadrukt voorzitter Walter Demuynck.

Voor hun eigen wandelingen krijgen de Spartastappers doorgaans meer dan 1.000 wandelliefhebbers op pad. De Moezelwandeling is jaarlijks de openingstocht. Dan is er de Skobiaktocht. “Dan serveren wij gratis pannenkoeken. Dit jaar moeten wij dit pannenkoekenfeestje verplaatsen naar de postcoronatijd. De Skobiaktocht is ook de gelegenheid om onze groene ingesteldheid en zorg voor het milieu te tonen. Wij ruimen op voorhand alle zwerfvuil op en zorgen voor een milieuvriendelijke wandeling”, weet Walter Demuynck. Een Sint-Germanuswandeling, de Midweektocht en de Veldbostocht zijn de andere klassiekers. “Met de midweektocht op 1 september hopen we uit coronamodus te ontwaken al moedigen we in deze wandelarme periode onze leden aan om gedisciplineerd uit hun kot te komen en we boden hen regelmatig via de website een wandeling aan”, zegt Dany Vanhalewyn.

In de loop van elk wandeljaar spelen de Spartastappers ook diverse malen op verplaatsing. “Een drietal daguitstappen per bus brengt ons naar een andere bestemming om er aan een wandeltocht deel te nemen. Maar we bieden onze leden ook de mogelijkheid om tegen heel gunstige voorwaarden een buitenlandse wandelreis te maken. Net voor coronatijd waren we dit jaar in het Italiaanse Feldthurns. En we plannen al vooruit”, aldus Dany Vanhalewyn. In mei 2021 reizen ze voor vier dagen naar de Moezel om er te wandelen én te genieten. Want ze zijn er kind aan huis bij wijnboer Christian Osterman.

De Spartastappers zijn aangesloten bij Wandelsport Vlaanderen vzw. “Voor de veiligheid van onze leden werd in de coronatijd elke activiteit afgeblazen. De natuur- en bostocht en de Sint-Germanuswandeling hebben we noodgedwongen in een coronaversie omgezet en via de website aangeboden in een geschreven versie. Maar op 1 september trekken we er weer op uit voor onze midweekwandeling. Dan starten we vanuit het cc van de Tassche en onze parcoursbouwers laten je er boeiende en verrassende plekjes zien in en om de gemeente”, voorspelt Walter Demuynck.

Promotie

Omdat september ook de maand van de sportclub is zal de club de wandelsport extra in de kijker zetten. De midweektocht is daarbij de opener met een rijk aanbod aan lussen in de richting van de Krommebeekvallei. Vanaf woensdag 16 september kan je starten aan de Ark voor twee wandellussen. En vanaf 30 september zijn er wandellussen vanuit het Zonneke in Koolskamp. De pijlen voor deze wandelingen zullen telkens een week blijven hangen. Op deze wandelingen kun je je wandelboekje laten afstempelen en is er info te verkrijgen over de wandelsport.

Daarna volgt nog een rist activiteiten tot tijdens het clubfeest op 21 november in de Ark de wandelschoenen even opzij gezet worden om culinair te genieten en vooruit te blikken naar wat komt.

Opgericht: In de schoot van voetbalploeg Sparta Kapelhoek in 1999

Aantal leden: 442, komende van 50, met een jaarlijkse groei

Voorzitter: Walter Demuynck

Secretariaat: Carine Galle, Lavendelstraat 16, Koolskamp

Website: www.spartastappers.be met Dany Vanhalewyn als webmaster

Activiteiten: De Spartastappers bieden je jaarlijks een vijftal wandeltochten in eigen gemeente en een aantal busreizen naar wandeltochten op verplaatsing. Jaarlijks is er een buitenlandse wandelreis. (JM)