Ardooise seniorenverenigingen schieten opnieuw in actie

(foto JM)
Redactie KW

Sinds half maart ligt alles stil in het Ardooise seniorenlandschap. Zowel Neos, S-Plus, Okra als Vief hielden zich aan de richtlijnen van de overheid en schortten alle activiteiten op. Maar nu er wat activiteit mag georganiseerd worden, ontwaken ze stilaan uit hun coronaslaapje.

Jo Herman van S-Plus: “In een gezamenlijk overleg met de verschillende seniorenverenigingen hebben we besloten geen activiteiten op te zetten zolang er risico is. Senioren zijn een risicogroep en tot nader order blijven we in ons kot.”

Het bestuur van S-Plus was in de afgelopen maanden wel begaan met de situatie van de senioren, in het bijzonder de alleenstaanden. “Even polsen of alles nog oké is of gewoon een babbeltje slaan… Een kaartje met een bemoedigende boodschap of een briefje waaruit blijkt dat we hen niet vergeten zijn. Dat is een kleine moeite voor het bestuur maar een mooi gebaar voor de ontvanger.” Voor S-Plus bieden de versoepelde maatregelen misschien wel een mogelijkheid om voorzichtig op te starten. Met respect om de leeftijdsgroepen niet te vermengen.

Ook Okra hield zich aan de regels. Via het Okramagazine was er lectuur voor de leden. “Nu er versoepeling is, bijvoorbeeld voor buitensporten, zullen we met een delegatie van ons bestuur bekijken of wandelen en fietsen terug kan opgestart worden met respect voor de geldende beperkingen” zegt voorzitter Daniel Devoldere. Maar alle binnenactiviteiten zoals dansen, turnen, kaarten, petanque… mogen nog niet. Het valt af te wachten of het geplande bezoek aan het schoeiselmuseum op 11 juni binnen het toelaatbare zal vallen?

Nog geen actie in juni

Ook voor Noel Desmet, voorzitter van Vief vielen alle plannen van de afgelopen maanden in het water. “Ook van de huidige versoepeling maakt Vief geen gebruik. In de maand juni voorzien we nog geen activiteiten”, zegt Noel.

Neos kon op de vooravond van de lockdown nog een voordracht organiseren en een bowlingbezoek werd meteen de laatste activiteit voor een lange tijd. Sindsdien werd de goedgevulde activiteitenkalender geannuleerd. Etienne Desaegher: “Voor de zomermaanden kijken wij uit of we kunnen fietsen in groepsverband. Zal dit als een samenscholing gezien worden? En bovendien is de horeca nog dicht, wat inhoudt dat we geen rustplaats kunnen inbouwen voor een sanitaire stop. Met ons maandblad hebben wij het contact met de leden verder verzorgd.”

“Senioren zijn een risicogroep en tot nader order blijven we in ons kot”

In Koolskamp heeft ook Okra de activiteiten grotendeels stilgelegd. Christine Vereecke: “Het ledenblad werd via de brievenbus bezorgd in plaats van met de gebruikelijke babbel bij de koffie.”

Petanqueclub on hold

“De wijkverantwoordelijken namen wel geregeld telefonisch contact op en wie over mail beschikt, kreeg om de veertien dagen een mailtje met info. De huidige versoepeling om buitensport onder bepaalde voorwaarden te organiseren in groepen van twintig, biedt perspectief. Maar met het fietsen wachten wij nog even tot de horeca terug open is. Ook ons nieuw initiatief om te starten met een petanqueclub staat nog even on hold.”

Okra Koolskamp kijkt reikhalzend uit naar de komende veiligheidsraad. Wij hopen binnenkort op een veilige manier de activiteit stilletjes weer op gang te kunnen brengen.” (JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier