Alternatieve zoektocht voor Uilefeesten, wie is de uil van Markegem

Nico Nachtergaele is een van de organisatoren van de zoektocht naar tien kandidaten: "Er zal op de Facebookpagina en/of Instagrampagina van 'De Uil' op geregelde tijdstippen een tip verschijnen." © (foto KB)
Redactie KW

Nu de twintigste editie van de Uilefeesten in Markegem niet kan doorgaan, pakt het bestuur uit met een leuk alternatief, een zoektocht naar de ontmaskering van de Uil van Markegem.

2020, het zou voor de Uilefeesten een jubileumjaar worden waarbij het beste van de voorbije 20 jaar aan bod zou komen tijdens een tweedaags dorpsfeest. Maar daar stak de corona pandemie een stokje voor. Sedert 2001 transformeert de organisatie ieder jaar de omgeving van zaal Pax in de Brouwerijstraat in het alter ego van Markegem: Uilegem.

Volgens de legende heeft dit alles te maken met de kerk van Markegem. Een van de legendes is dat Markegem destijds Uilegem genoemd werd omdat de zoldervloer van de kerktoren rot geworden was door de drek van de talloze uilen die er nestelden. Een andere verklaring luidt als volgt: er was eens een Markegemse pastoor die zijn geld in de kerktoren verstopte en onder die plek met krijt schreef: ‘Hier woont een uil’. De koster, ook niet van gisteren, vond de schuilplaats, nam het geld mee en wijzigde de zin in ‘Hier woont geen uil meer’. Toen de pastoor de kosters ontdekking opmerkte, veranderde hij de zin weer in ‘Hier zal geen uil meer wonen’. Tot zover een brokje dorpsgeschiedenis.

Zodra het coronaspook de kop op stak, voelden de organisatoren de bui al hangen, alhoewel het programma van de Uilefeesten al voor 90% vastlag, was het moeilijk om toch verder te plannen. En hoe kan je sponsors vragen om je feesten te steunen als je niet zeker bent dat deze zullen plaatsvinden. Toch wilde het bestuur iets doen voor de trouwe Uilegemnaren. Op een zondag eind april begon het idee te rijpen om een zoektocht naar ‘De Uil’ in elkaar te boxen, waarbij tien deelnemers op een of andere manier de Uilefeesten moeten redden door allerlei opdrachten tot een goed einde te brengen, terwijl ondertussen een van hen de boel probeert te saboteren.

Ticket verzilveren

Om de tien kandidaten te selecteren, organiseren ze terug een zoektocht zoals in 2010, waarbij de speurders gedurende ongeveer tien weken een deelname aan ‘De Uil’ kunnen verzilveren. Voor de ontmaskering van ‘De Uil’ gaat de organisatie op zoek naar tien deelnemers. ‘De Uil’ zelf zal een van deze deelnemers zijn.

Deelnemers moeten minstens 18 jaar zijn. De organisatie van de zoektocht ligt in handen van twee rasechte Markegemnaren (Uilskuikens) en dit in samenwerking met het voltallige bestuur van de Uilefeesten. De vzw Uilefeesten staat in voor de financiële steun en praktische hulp bij het spel.

De zoektocht naar de tien kandidaten is ondertussen al van start gegaan. Op de Facebookpagina en/of Instagrampagina van ‘De Uil’ kunnen de deelnemers zoeken naar deelnamefiches. Er zal op deze Facebookpagina en/of Instagrampagina op geregelde tijdstippen een tip verschijnen. De deelnemers moeten op zoek naar een plaats in Markegem of net daarbuiten. Daar zal een enveloppe te vinden zijn met deelnamefiche. Ben je te laat, geen probleem. Er volgen nog kansen tot er tien kandidaten gevonden zijn. Wil je op zoek gaan naar de locatie, maar heb je geen zin om deel te nemen, laat de enveloppe dan gewoon liggen voor de volgende speurder. Was je de eerste, hou dit dan goed geheim, anders kan je jouw deelname terug kwijtraken!

Omgevallen knotwilg

De Uilegemnaren gaan er in ieder geval terug 100% voor want vorige week zochten sommigen tot 2 u. in de nacht naar een omgevallen knotwilg. De tips komen op de Facebook- en Instagrampagina van ‘De UIL’. Later zullen er hier ook filmpjes gepost worden van de opdrachten. Het einde van het spel is voorlopig voorzien voor januari 2021.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier