Verboden ijsberenduik in Bredene verloopt zonder problemen

Redactie KW

De afgelopen weken was er in Bredene commotie ontstaan omwille van de illegale ijsberenduik die gemeenteraadslid Lionel Clybouw (SP.a) al jaren organiseert. Sinds vorig jaar geeft de gemeente haar volledige ondersteuning enkel nog aan de ‘officieuze’ nieuwjaarsduik georganiseerd door de Bredense Bruinvissen.

Er was afgesproken dat er in 2012 slechts een duik zou plaatsvinden, maar Lionel wou van geen wijken weten en op zaterdagmorgen 14 januari trokken enkele uren voor de enige vergunde duik een dertigtal ijsberen het koude Noordzeewater in. “Wij ijsberen al jaren tijdens een amicale en gemoedelijke duik onder vrienden. Alles is bij ons gratis en gebeurt in beperkte kring. Nooit eerder waren er problemen, maar nu wil het gemeentebestuur ons initiatief annexeren met vooral een politiek steekspel tot doel”, schampt Lionel Clybouw.

Op zijn duik kwamen ongeveer 150 sympathisanten kijken naar de 30 moedige ijsberen. Opvallend was de aanwezigheid van oppositieraadslid Kristof Vermeire (CD&V) en nog meer de deelname van OCMW-raadslid Michel Despagne (SP.a) die als enige mandataris van de eigen partij van Lionel toch het sop in trok. “Ik kom al jaren duiken en distantieer mij van de politieke spelletjes. Ik vind de sfeer van deze duik veel gemoedelijker dan tijdens de officiële Nieuwjaarsduik”, aldus een vastberaden Michel Despagne.

Burgemeester Steve Vandenberghe (SP.a) betreurt de actie van zijn partijgenoot. “Met verenigde krachten zouden we een nog mooiere nieuwjaarsduik kunnen houden voor alle Bredenaars en liefhebbers. Bij ons wordt ook de veiligheid gegarandeerd door de aanwezigheid van heel wat hulpdiensten. Het is vooral daaromtrent dat wij ons zorgen maken tijdens de ochtendlijke duik waar geen voorzorgsmaatregelen worden genomen om de duik in alle veiligheid te laten plaats vinden. Ondanks dat Lionel voor geen rede vatbaar bleek, hebben we zijn duik gedoogd, maar ik wijs erop dat er het hele jaar door niet mag gezwommen worden, behalve in bewaakte zones tijdens de zomermaanden en tussen bepaalde uren’, aldus de burgemeester.

(KM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.