Veel volk op zeewijding in Wenduine

Redactie KW

Op Pinkstermaandag vindt in Wenduine de jaarlijkse zeewijding plaats. Het is een eeuwenoude traditie. Na de misviering start een processie naar het strand. Daar vindt dan de evocatie plaats van de “Legende van het Heilig Kruis”. Hoogtepunt is de zegening van de zee. Het mooie weer en het spektakel lokten extra veel volk naar Wenduine.

Het is een oude traditie aan de kust : geestelijken die de zee en de vaartuigen zegenen. Zo’n zeewijding heeft zijn wortels in de visserij. Bij zeelui is de scheiding tussen geloof en bijgeloof flinterdun zoals blijkt uit de geschiedenis van het miraculeuze beeld van het Heilig Kruis.

Boeiend

Op het strand wordt het verhaal van het Heilig Kruis nog eens overgedaan. Een Blankenbergse garnaalsloep brengt een replica van het kruis aan wal. Intussen wordt het echte kruis dat zijn vaste plaats heeft in de kerk van Wenduine door een folkloregroep op de schouders getild en in processie rond gedragen. De oorspronkelijke opzet van de zeewijding is misschien ver te zoeken; het blijft een boeiend spektakel om naar te kijken.

Wenduine is de eerste van de reeks zeewijdingen die deze zomer aan de kust plaatsvinden.

(ND)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.