Veel biomassacentrales die hout verbranden stoten giftige stoffen uit

Redactie KW

Heel wat installaties die groene stroom opwekken door houtafval te verbranden, stoten giftige stoffen uit. Dat blijkt uit een rapport van de milieu-inspectie. In sommige gevallen werd een uitstoot gemeten die 175 keer de wettelijke norm overschrijdt. Ook het bedrijf A&S Energie uit Oostrozebeke kreeg onlangs de inspectie over de vloer. Uit de controles bleek dat haar biomassa-installatie aan alle normen voldoet.

De biomassainstallatie van A&S Energie in Oostrozebeke verbrandt 20 ton houtafval per uur. Daarmee bezorgt het groene stroom aan meer dan 50.000 gezinnen. Het bedrijf voldoet aan de strengste normen, zegt de directie. Er is daarvoor zwaar geïnvesteerd, om te beginnen in een oven die zorgt voor een optimale verbranding. Het bedrijf controleert de emissies voortdurend. Er is ook twee keer per jaar een externe audit en twee weken geleden kwam de milieu-inspectie hier nog alle emissies controleren.

A&S Energie wil zich niet uitspreken over wat er misloopt bij andere installaties, maar allicht heeft het te maken met het feit dat sommige centrales ook behandeld en vervuild hout verbranden terwijl ze daar geen vergunning en ook niet de juiste uitrusting voor hebben. De milieu-inspectie van haar kant heeft intussen laten weten dat het het aantal controles in de toekomst zal opdrijven.

(B.S./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV en Focus vanaf 18u00

Veel biomassacentrales die hout verbranden stoten giftige stoffen uit

Bekijk hier de reportage

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.