Veearts José Landuyt na huiszoeking opgepakt en aangehouden

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De Brugse onderzoeksrechter Paul Gevaert heeft veearts José Landuyt laten aanhouden wegens inbreuk op de hormonenwet. Het gerecht hield José Landuyt al enige tijd in het oog omdat hij zich inliet met het toedienen van verboden producten aan paarden.

Vrijdagochtend verrichtte het parket een huiszoeking bij veearts Landuyt in Oostrozebeke. Wat het resultaat is, is niet meegedeeld. Wel werd José Landuyt nog vrijdagvoormiddag voor de Brugse onderzoeksrechter Paul Gevaert voorgeleid.

Renpaarden

De onderzoeksrechter liet daarop de veearts van zijn vrijheid beroven wegens inbreuk op de hormonenwet, vervat in het KB van 1974. José Landuyt wordt ervan verdacht al enige tijd verboden hormonale producten voor renpaarden te leveren. Het gerecht stelt dat het absoluut niet om humane hormonen gaat. De speurders hadden al enige tijd sterke aanwijzingen dat José Landuyt zich weer met zulke illegale praktijken inliet.

Raadkamer

Op vraag van onderzoeksrechter Gevaert worden voorlopig geen verdere details meegedeeld. Er volgen nog huiszoekingen en mogelijk confrontaties met andere betrokkenen. Voorlopig is José Landuyt de enige die is aangehouden. Jose Landuyt verschijnt dinsdag voor de raadkamer in Brugge. Het dossier wordt opgevolgd door het parket van Ieper, dat alle zaken in verband met inbreuk op de drugs- en hormonenwet centraliseert.

De veearts is geen onbekende in de paardensport. José Landuyt kwam destijds in opspraak als leverancier van stimulerende middelen aan profrenners van wie Johan Museeuw de bekendste was. In die zaak werd de veearts veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en een geldboete. De arts ging in beroep, maar het hof bevestigde de straf.

In een andere hormonenzaak werd de Oostrozebeekse veearts na een jarenlange procesgang vrijgesproken. Onder meer omdat er onwettige telefoontaps waren uitgevoerd.

(JPT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.