VDL Jonckheere Roeselare mag 68 lijnbussen bouwen

Redactie KW

Busbouwer VDL Jonckheere in Roeselare mag 68 bussen voor De Lijn bouwen. De reacties zijn verdeeld.

In totaal koopt De Lijn 386 nieuwe bussen. De Vlaamse regering heeft die investering goedgekeurd. Het gaat om milieuvriendelijke bussen, die de oudste en meest vervuilende voertuigen zullen vervangen. Aanvankelijk zouden alle bussen in Frankrijk besteld worden.

De lijn telt ongeveer 2.000 bussen. Daarvan wordt nu ongeveer een vijfde vervangen. Aan de investering hangt een prijskaartje van 93 miljoen euro, de grootste bestelling ooit van De Lijn. De bussen gaan ondermeer naar de stadsnetten van Brugge en Oostende, waar er telkens 33 nieuwe voertuigen komen.

Gemengde reactie

De Vlaamse busbouwers Van Hool en VDL krijgen dus een deel van de koek. Samen mogen ze 103 bussen bouwen. Het Franse Irisbus mag 160 bussen bouwen. Er volgt nog een aanbesteding voor 123 hybride bussen. De eerste bussen zouden eind dit jaar al geleverd worden.

Bij VDL in Roeselare bestelt De Lijn 27 bussen en 41 belbussen, bij Van Hool 27 gelede bussen, 5 bussen die op waterstof rijden en 3 volledig elektrische bussen. Bij de Franse busbouwer Irisbus plaatst de Vlaamse vervoersmaatschappij een bestelling voor 160 bussen.

“Deze bestelling laat ons toe om voor het eerst bussen te maken met de euro 6-emissienorm”, zegt Mike Lenihan van VDL Bus Roeselare. “Anderzijds betreuren we het als Vlaamse busbouwer dat voor een deel van de bestelling toch voor een Franse concurrent is gekozen.”

Christelijke vakbond heeft vragen

De christelijke vakbond ACV Metea is blij met de bestelling bij VDL, maar vraagt zich af waarom de helft van de bussen toch nog in Frankrijk zal worden gebouwd. “Waarom wordt bij dergelijke overheidsbestelling in de toewijzing geen rekening gehouden met de terugverdieneffecten, door het creëren van werkgelegenheid in Vlaanderen,” zegt Olaf Minne.

De vakbond stelt zich openlijk de vraag hoe groot de kans is dat busbedrijven die lijnen pachten ook niet langer bij Vlaamse busbouwers zullen bestellen, en welke maatregelen de politie gaat nemen om de economie nieuw leven in te blazen, “als ze deze kans laten liggen?”

(JV)

VDL Jonckheere Roeselare mag 68 lijnbussen bouwen

Bekijk hier de reportage

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.