Vande Lanotte beschuldigt Dedecker nu ook effectief van laster en eerroof

Redactie KW

Vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) dient nu ook effectief klacht voor laster en eerroof in tegen Jean-Marie Dedecker van LDD, nadat die hem van belangenvermenging had beschuldigd in de zaak-Electrawinds, zo weet Deredactie.be.

Eerder in december had Vande Lanotte al in ‘Terzake’ laten blijken dat hij de beschuldigingen aan zijn adres niet nam, en dat hij naar de rechter zou stappen als de insinuaties niet ophielden. “De mensen die bewust zulke dingen zeggen zonder enige bewijzen, ga ik voor het gerecht brengen.”

Ook Dedeckers medewerker Ignace Vandewalle wordt mee gedagvaard wegens beschuldigingen van belangenvermenging en passieve corruptie aan het adres van Vande Lanotte. Vande Lanotte eist de publicatie van het vonnis in de media die de verklaringen van Dedecker hebben overgenomen en 1 euro morele schadevergoeding. De zaak wordt op 27 januari voor de burgerlijke rechtbank ingeleid maar zal pas in het najaar, dus na de verkiezingen, behandeld worden.

Dagvaarding omtrent vermeende aandelen(opties) en Oostendse camera’s

De dagvaarding slaat op twee elementen: de beweringen dat Vande Lanotte aandelen of aandelenopties in Electrawinds heeft of had en de beweringen dat Siemens in ruil voor de plaatsing van camera’s in de Oostendse haven de basketschool gesponsord zou hebben. De beschuldigingen werden geuit in de ‘open brieven’ die Jean-Marie Dedecker op zijn website publiceerde en op het internet verspreid werden. Hij herhaalde ze ook in verschillende media zonder enig bewijs te leveren, benadrukte Chris Declerck, de raadsheer van Johan Vande Lanotte.

Vande Lanotte wijst erop dat de aantijgingen ook zijn werk bemoeilijken als hoogleraar Grondwettelijk Recht. Hij is er zich bewust van dat deze gerechtelijke actie hem electoraal kan schaden, maar de leugencampagne heeft volgens hem een dermate grote omvang genomen dat hij dit niet langer kan negeren. Vrienden, kennissen, medewerkers en studenten hebben al drie of vier keer een mail ontvangen waarin de valse beweringen telkens opnieuw worden herhaald. “Langzaamaan wordt niet gerechtelijk reageren door velen als een impliciete schuldbekentenis beschouwd”, klinkt het.

Publicatie van vonnis in De Zeewacht

De vicepremier eist indien de Brugse burgerlijke rechter hem gelijk geeft naast een euro provisionele schadevergoeding de publicatie op koste van Jean-Marie Dedecker van het vonnis in de krant De Morgen, het weekblad Dag Allemaal en De Zeewacht, de lokale editie van Krant van West-Vlaanderen in Oostende en omstreken.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier