Van Quickenborne inspecteert nieuwe controle op zandwinning

Redactie KW

Federaal minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open vld) heeft vrijdagnamiddag een bezoek gebracht aan een baggerschip in Oostende om één van de eerste controles bij aan boord van een zandwinningschip door ambtenaren van de FOD Economie bij te wonen.

De ambtenaren van Financiën zijn sinds begin 2009 bevoegd voor het controleren van de zandwinning op zee. Door de wetswijziging wordt er nu nauwgezet toegekeken op de duurzaamheid van de zandwinning.

Aan boord van het zandwinningschip Vlaanderen 3000 die een lading aan land bracht voor de Nieuwpoortse Handelsmaatschappij (NHM) maakte de minister de controle mee van de ‘zwarte doos’ van het schip. Dat is een toestel dat de positie van het schip registreert in combinatie met de gegevens van het baggeren zelf, zoals de diepte waarop het zand werd gewonnen.

Tot vorig jaar was enkel de gerechtelijke politie bevoegd voor dergelijke controles. Nu is deze taak overgedragen aan de ambtenaren van de FOD Economie. Daardoor worden nu effectieve controles uitgevoerd en is de duurzaamheid van de zandwinning gegarandeerd.

De ambtenaren van de FOD Economie waren in het verleden al bevoegd om de toegekend concessies voor zandwinning te controleren. Door de wetswijziging kunnen ze nu ook exact nagaan hoeveel zand en grind er waar werd gewonnen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.