Vakbonden Carrefour staken voor beter statuut nieuwe supermarkt in Brugge

Redactie KW

De vakbonden bij Carrefour België hebben een stakingsaanzegging ingediend die afloopt op 12 oktober. Vanaf 13 oktober kunnen in het hele land acties volgen bij de warenhuisketen. “Maar we moeten nog bekijken welke vorm de acties zullen aannemen”, verklaarde Jan De Weghe van het BBTK namens het gemeenschappelijk vakbondsfront

Aanleiding voor de stakingsaanzegging is de installatie van een “koopjeswinkel” in de Brugse zone Blauwe Toren. Volgens de vakbonden werd voor deze winkel een aparte nv opgericht, die onder een ander paritair comité (202.1) valt en waar de arbeidsvoorwaarden een pak slechter zijn dan het huidige paritair comité. “Lage lonen, polyvalentie, flexibele werkuren die moeilijk te verzoenen zijn met een gezond privéleven, veel onvrijwillige deeltijdse tewerkstelling, …”, staat in een persbericht van BBTK-SETCa/LBC-NVK-CNE. De lonen liggen er volgens het vakbondsfront ook een kwart lager.

De stakingsaanzegging werd ingediend na een mislukte verzoeningsvergadering maandag. De directie van haar kant beklemtoont dat een ander paritair comité nodig is voor een specifiek geval. De winkel in Brugge ligt immers in een toeristische zone, met zondagsopeningen bij de concurrenten. “Om onze winkel, een grote investering, aantrekkelijk te houden, moet ook Carrefour op zondag openen en daarvoor is een ander paritair comité nodig”, verklaarde Sigrid Van Den Haute. Volgens de communicatiedirectrice heeft het filiaal geen impact op het statuut van de andere werknemers van de groep. “Het gaat absoluut om een specifiek geval”, verklaarde ze. “We blijven openstaan voor dialoog”. De bonden vrezen voor een precedent. (Bron: Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.