UPDATE : Stormweer maakt brokken in onze provincie

Redactie KW

In West-Vlaanderen hebben de brandweerkorpsen vandaag honderden oproepen gekregen door het stormweer. Er vielen geen gewonden, maar op veel plaatsen was de schade toch groot

Bij voetbalclub Blauwvoet Otegem, waaide het dak van een grote bergplaats weg. De brandweer kwam de toestand beveiligen om erger te voorkomen. Niettemin is de schade er wel vrij aanzienlijk.

In Deerlijk werd de Sint-Rochusstraat kort voor het middaguur afgesloten voor alle verkeer omdat de gevel van een woning door de wind werd vernield. De brandweer kwam ter plaatse om erger te voorkomen.

Ieper

Ook in Ieper en omgeving had de brandweer het druk. “We kregen 16 oproepen maar we hebben de situatie onder controle”, vertelt officier Rik Vandekerckhove van de Ieperse brandweer. “In deze regio ging het vooral om omgewaaide bomen en afgeknakte takken”.

Roeselare

In de brandweerkazerne van Roeselare werden maandagmiddag al tien oproepen geregistreerd. “Geen ernstige gevallen”, weet korpssecretaris Eric Veracx. Enkele bomen nabij het Sterrebos in Rumbeke gingen vannacht al tegen de vlakte en van een woning langs de Noordlaan in Roeselare brak de pergola in twee stukken en ging het dak van het kippenhok vliegen.

Ingelmunster

Rond half negen verraste een rukwind ook de familie van veldrijder Nicolas Cleppe in Ingelmunster. Een boom die al was afgeknakt belandde op het dak van zijn kampeerwagen. De vader van Nicolas wou de wagen nog verplaatsen, maar kreeg daar de tijd niet meer voor.

Nieuwpoort

Aan de jachthaven van Nieuwpoort werd door hevige rukwinden vanmorgen vroeg een tent van de Nieuwpoort Boat Show weggewaaid. Die beurs vond dit weekend plaats. Blokken van 1.000 kg konden niet verhinderen dat de tent werd opgetild. Gelukkig stond er geen materiaal meer in de tent en raakte niemand gewond. De organisator was aanwezig toen het gebeurde en kon haar ogen niet geloven. “Om 8 uur was er nog niks gebeurd en zijn we nog in de tenten geweest om te zien of alles in orde was. Een half uur later zagen we de tent gewoon de lucht in gaan. Er is hier voor honderdduizenden euro’s aan schade.”

Oudenburg – Sint-Idesbald

En in Oudenburg werd rond 9 uur een boom ontworteld aan de hoofdingang van het rusthuis Riethove, er is voorts geen schade. Rond 8.40 uur knakte een boom af langs de Kapelstraat in Sint-Idesbald (Koksijde), de weg was versperd en een auto raakte beschadigd.

Koekelare

In de Duinkerkedreef in Koekelare belandde een omgevallen boom rond 10 uur op een woning. “De schade is niet zo groot”, meldt brandweercommandant Germain Tratsaert. “Het is wel moeilijk om de boom te verwijderen. De bewoners van het huis waren niet thuis.”

Ook op diverse andere plaatsen zorgden omgevallen bomen voor hinder. In de Kruisstraat in Oostkamp en in de Beekstraat in Beernem kwam een boom op de rijbaan terecht. Langs de Deinzestraat in Dentergem waaide een groot signalisatiebord omver, net als op het kruispunt van de Dwarsstraat met de Rijselstraat in Meulebeke. Langs de Sint-Amandstraat in Oostrozebeke waaide een boom om en kwam op de weg terecht. In de Nijverheidstraat in Ingelmunster waaiden enkele bomen langs de vaart omver en belandden op een dak van een garage en op een mobilhome. Een deel van een treurwilg scheurde af en belandde op straat langs de Papegaaistraat in Oostrozebeke.

Scheepvaart in Zeebrugge ligt zo goed als stil

Het scheepvaartverkeer in Zeebrugge ligt zo goed als stil door de weersomstandigheden. Dat meldt de Haven van Zeebrugge maandagmiddag. Maandagochtend kwamen twee schepen, waaronder de ferry-express van Hull, nog binnen, maar de rest van het scheepvaartverkeer ligt stil. Schepen die nog binnen dienen te varen, wachten op beter weer. Het cruiseschip Independence of the Seas heeft zelfs zijn aanloop in Zeebrugge geannuleerd. Voor schepen die al aan de kade liggen, worden extra sleepboten ingezet en meerdere trossen voorzien om ze veilig in positie aan de kade te houden. Het is nog niet duidelijk wanneer de trafiek hernomen wordt. Normaal zal dat in de middag geleidelijk aan gebeuren, als de windkracht afneemt.

Deerlijk

In de Sint-Rochusstraat in Deerlijk raakte een leegstaande woning maandagmiddag door de storm beschadigd en werd onbewoonbaar verklaard.

Het bovenste deel van de zijgevel stortte in. De brandweer dichtte het gat met zeilen. Tijdens de werken werd de straat een tijdlang afgesloten.

De woning was niet meer bewoond. Deskundigen verklaarden ze door de schade als onbewoonbaar.

Zondagavond veroorzaakte de storm al hinder in de Kapelstraat. Een tak van een hoge wilg, die op privéterrein stond, kraakte af en viel gedeeltelijk op de wegberm en de rijweg. De eigenaar liet een tuinman de boom zo goed mogelijk beveiligen door zondagavond een lint rond de drie uiteenlopende stammen te binden.

Maandagochtend werd de storm nog heviger en de boom betekende een gevaar. De brandweer en politiediensten zetten de straat af en de eigenaar liet de boom helemaal vellen.

Stadsparken blijven dicht

Alle West-Vlaamse gemeenten raden aan je auto niet onder een boom te parkeren. Hier en daar zijn ook stadsparken afgesloten voor het publiek. Dat is onder meer het geval in Brugge waar alle stadsparken dicht zijn.

Herbekijk hier alle reportages over het stormweer.

(FJA, MV, Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.