UNIZO wil dat Franse collega’s van VDAB helpen op knelpuntvacatures in te vullen

Redactie KW

Unizo Zuid-West-Vlaanderen wil dat ambtenaren van de Franse tegenhanger van VDAB hier in de grensstreek helpen met arbeidsbemiddeling. Het tekort aan werknemers in het zuiden van de provincie is nu zo acuut dat nieuwe maatregelen zich opdringen. Franse, Waalse en Vlaamse diensten voor arbeidsbemiddeling moeten volgens Unizo zo snel mogelijk samen aan de slag.

Door het wegvallen van het aantrekkelijke grensarbeidersstatuut vanaf januari volgend jaar vrezen ondernemers en Unizo binnenkort een grote arbeidskrapte. Nu al breekt de regio Zuid-West-Vlaanderen alle records, zegt Axel Ronse van Unizo. “De arbeidskrapte is een groot probleem. Voor elke vacature hebben we nauwelijks twee kandidaten.” Hier is er dus een tekort aan arbeiders en een overschot aan vacatures. En in Noord-Frankrijk hebben ze een teveel aan arbeidskrachten.

Driehoeksoverleg

Het idee is nu gelanceerd. De Franse VDAB, Pôle Emploi is gewonnen voor het initiatief. Ook de Forem, de Waalse Dienst voor arbeidsbemiddeling wil mee op de kar. Volgens Unizo kan er in november al met zo’n driehoeksoverleg gestart worden.

UNIZO wil dat Franse collega's van VDAB helpen op knelpuntvacatures in te vullen

Bekijk hier de reportage

(SK/BS)

Meer hierover vanavond in het journaal van WTV

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.