Uitzonderlijk transport langs Ringvaart in Brugge

Redactie KW

Het is ruim vier uren varen van de brug van Moerbrugge bij Oostkamp naar de haven van Zeebrugge. Dat heeft de grote rijnaak Yaris vandaag kunnen ervaren met een uitzonderlijk vervoer over het water langs de Ringvaart van Brugge. De Yaris is met zijn 85 meter het grootste binnenschip dat het traject ooit heeft afgelegd. De binnenschippers noemen een breder Schipdonkkanaal naar de haven een oplossing.

Het is de bond van eigenschippers, een belangenvereniging voor de binnenvaart, die mensen had uitgenodigd om dit uitzonderlijk vervoer van de Yaris mee te maken. Het traject van Moerbrugge naar de Zeebrugse haven zit vol bochten, bruggen en sluizen. Voor de schipper is het een uitdaging.

Flessenhals

Vooral de Ringvaart rond de Brugse binnenstad is een flessenhals voor de toekomst van de binnenvaart in West-Vlaanderen. Al decennialang wordt er gevraagd om structurele maatregelen voor een betere ontsluiting. Een aanpassing van deze Dampoortsluis bijvoorbeeld zou al soelaas bieden. De Yaris, met aan boord silodeksels uit Duitsland, is het grootste schip dat ooit langs landzijde Zeebrugge binnenvoer. Op De Rijn, waar de Yaris normaal vaart, is het inmiddels een kleintje geworden. Met een Schipdonkkanaal dat breed is uitgebouwd voor grotere binnenvaart zou heel wat grotere trafiek mogelijk worden.

(S.K./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.