Uitstel is geen afstel voor Seine-Scheldeverbinding zeggen Fransen

Redactie KW

Vlaams minister van openbare werken wil zo snel mogelijk haar Franse collega ontmoeten in verband met het dossier van de Seine-Scheldeverbinding. Frankrijk stelt voorlopig de plannen uit voor het graven van een nieuw kanaal in Noord-Frankrijk. Door dit uitstel komt ook de ontsluiting van Zeebrugge via de binnenvaart in het gedrang.

Een breder Schipdonkkanaal moet Zeebrugge verbinden met het Internationale Seine-Scheldeproject. Om het Scheldebekken te doen aansluiten met het Seinebekken moet er in Frankrijk een nieuw kanaal worden gegraven. Maar door de financiële crisis is dat blijkbaar niet meer zo vanzelfsprekend klonk het op een persconferentie in het Franse Bétthune. “Er zijn nieuwe elementen. We houden daar rekening mee. Maar wat betekenen enkele maanden uitstel voor een project van dergelijke omvang? Het is de haalbaarheid en het Europees en nationaal belang die tellen”, zegt Alain Gest van waterwegen Frankrijk.

Investeringsbeleid

“Ik heb een afspraak met hem gevraagd en we zoeken een datum voor binnen enkele weken. Ik hoop dat ik van hem duidelijkheid zal krijgen over het investeringsbeleid dat hij zal voeren, maar ik heb geen reden om te twijfelen aan de Fransen”, zegt Vlaams minister van openbare werken Hilde Crevits.

De trafiek per binnenschip moet het probleem van de ontsluiting van Zeebrugge oplossen. Het is intussen nog altijd wachten op de officiële beslissing van de Vlaamse overheid op het Schipdonkkanaal al of niet wordt verbreed. Het Franse uitstel kan daarbij belangrijk zijn.

(B.V.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus & WTV vanaf 18u00

Uitstel is geen afstel voor Seine-Scheldeverbinding zeggen Fransen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier